Lenny Winkel van mantelzorgondersteuning bij BWI Woensdrecht.
Lenny Winkel van mantelzorgondersteuning bij BWI Woensdrecht. Foto: Humphrey Hekhuizen

Jonge Mantelzorgers in het zonnetje gezet

WOENSDRECHT – Een op de vier tot vijf kinderen in Nederland groeit op in een gezin of omgeving waar door ziekte, beperking of verslaving veel zorg uitgaat naar een ander gezinslid. Vanzelfsprekend heeft dit ook gevolgen voor het kind. Om aandacht te vragen voor de jonge mantelzorger is er van 1 tot en met 7 juni de Week van de Jonge Mantelzorger, waarbij verschillende activiteiten georganiseerd zullen worden voor de jongeren als professionals.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In de gemeente Woensdrecht is er ondersteuning voor mantelzorgers via het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal. Dit steunpunt is te bereiken via BWI Woensdrecht. Bij de BWI staan 700 mensen geregistreerd als mantelzorger, maar niet alle mantelzorgers zijn bekend. Volgens verantwoordelijk wethouder Lars van der Beek is dan ook niet precies bekend hoeveel jonge mantelzorgers er in de gemeente Woensdrecht zijn, maar zijn er wel steeds meer jonge mensen op klein- of grootschalige wijze actief als mantelzorger. “Aandacht is dan ook goed, want kinderen nemen de situatie vaak zoals deze is en schikken zich in hun rol, maar dat kan ook effect hebben op hun toekomst.”

Toekomst
Dit wordt bevestigd door Lenny Winkel, verantwoordelijk voor de mantelzorgondersteuning bij BWI Woensdrecht. “Gezinsleden vormen zich vaak naar de degene met de beperking. Als iemand meer dan gemiddelde zorg vraagt, dan vergt dit veel van een gezin, ook al wordt het door de gezinsleden als normaal gezien. Jonge mantelzorgers, van 4 tot en met 24 jaar, doen vaak onbewust een stapje achteruit in het belang van degene die zorg vraagt.” Soms worden hierdoor echter beslissingen genomen die voortvloeien in de toekomst van de jonge mantelzorger. “Ze volgen bijvoorbeeld een andere studie dan de studie van hun dromen. Doordat ze hun idealen niet altijd kunnen naleven, kan dit effect hebben op hun toekomst. Daarom is ondersteuning van ook de jonge mantelzorger hard nodig en moeten we aandachthouden voor degene die zelf geen concrete hulpvraag heeft.”

Activiteiten
Via het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal worden al regelmatig ontspannende en informatieve activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers, maar wordt ook een luisterend oor geboden. Ook wordt ingezet op het beter er- en herkennen van jonge mantelzorgers. Op die manier wil men bewustwording creëren voor jonge mantelzorgers en de zorg voor elkaar. Tijdens de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger, dit jaar van 1 tot en met 7 juni, zijn er diverse activiteiten Brabantse Wal-breed. Op woensdagmiddag 2 juni kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar van 13.30 tot 16.00 uur een workshop taartjes versieren volgen in Bergen op Zoom en voor jongeren van 13 jaar en ouder is er een mountainbike-clinic op zaterdag 5 juni in Ossendrecht van 14.00 tot 16.30 uur. Aanmelden voor de activiteiten kan via aanmelden@mantelzorgboz.nl onder vermelding van naam, adres en geboortedatum. Het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal is telefonisch bereikbaar via 0164-672049, met Lenny Winkel als contactpersoon. Op www.mantelzorgbrabantsewal.nl staat informatie voor jonge mantelzorgers.[n]