Roland van den Heuvel, speler en voorzitter van Hotak'68
Roland van den Heuvel, speler en voorzitter van Hotak'68 Foto: Patrick van Loon

TTV Hotak'68 verhuist niet naar IKC in Woensdrecht

WOENSDRECHT - Tafeltennisvereniging Hotak ’68 verhuist niet naar het nieuwe Integraal Kindcentrum dat gerealiseerd gaat worden in Woensdrecht. Dat heeft de club maandag bekendgemaakt aan de gemeente. ‘Droevig nieuws’, stelt wethouder Lars van der Beek. Hotak’68 had een bepaald wensenlijstje om mogelijk te verhuizen, maar daaraan kon niet worden voldaan. “Als we dat toch willen doorzetten, dan zou het flink duurder worden”, aldus Van der Beek.


Tafeltennisvereniging Hotak’68 maakt op dit moment gebruik van het MFC Kloosterhof, maar al jaren is de club op zoek naar een eigen plekje. “Dit was eigenlijk al project 3 of 4 waarmee we bezig zijn geweest. We hebben al eens gekeken naar mogelijkheden in de Bloemenlaan, we hebben gekeken naar nieuwbouw en sinds 2019 zijn we al intensief met elkaar in gesprek over het IKC”, stelt voorzitter Roland van den Heuvel. Maar, tot nu toe zijn die gesprekken steeds op niets uitgedraaid. “De ruimte waar we nu zitten is prima om in te trainen, maar hij is eigenlijk te groot. Daardoor is het een beetje onpersoonlijk. Je probeert als vereniging toch de leden aan je te binden, maar dan is het wel belangrijk om een eigen honk te hebben.”


Maatschappelijke ruimte
Dat honk moest er komen in het nieuwe IKC. Naast de gymzaal zou een ‘maatschappelijke ruimte’ komen waar toeschouwers naar wedstrijden konden kijken, leden even een drankje konden doen na de training, etc. Voor Hotak’68 was het dan ook belangrijk dat de maatschappelijke ruimte zou grenzen aan de gymzaal. “De ruimte grenst ook wel aan de gymzaal, maar er zit wel een gangetje tussen”, stelt Van der Beek. En dat is niet waar Hotak’68 naar op zoek was. De ruimte moest echt áán de gymzaal zitten. Niet alleen voor de interactie tussen spelers en toeschouwers, maar ook om toezicht te kunnen houden op de ruimte. Reden genoeg voor Van den Heuvel om de stekker uit het project te trekken.


Forse meerprijs
“Ik baal ervan want het was een mooie ontwikkeling geweest”, stelt de wethouder. “Wij hebben hier nooit bij stilgestaan, maar als we alsnog aan het verzoek willen voldoen. Dan gaat het ons flink wat extra geld kosten en dan moet je reëel zijn. Hotak’68 is een mooie vereniging, maar geen hele grote vereniging.” En daarom heeft ook de gemeente besloten om de samenwerking stop te zetten. Dat snapt ook Van den Heuvel. “Een forse meerprijs is niet te verantwoorden voor zo’n kleine vereniging. Wij hebben 70 leden, maar ik kan niet garanderen dat dat er over tien jaar honderd zijn. Het kunnen er ook 40 zijn.”


Andere verenigingen
Wat er nu gaat gebeuren met de maatschappelijke ruimte in het IKC is nog onduidelijk. Het schrappen van de ruimte kan de gemeente zo’n twee ton opleveren. “Hotak heeft een onderzoek gedaan onder verenigingen of zij wellicht de ruimte met hen zouden willen delen om de kosten te spreiden, maar daar was niet heel veel animo voor.” Dat bevestigt Roland van den Heuvel. “We hebben 10 tot 12 partijen benaderd, maar er was geen concrete animo. Misschien komt dat ook omdat het IKC pas in 2023 klaar is.”


Gymzaal
De kans is dan ook groot dat de maatschappelijke ruimte komt te vervallen. "Maar daar moeten we de komende tijd goed naar gaan kijken. Het is allemaal nog heel vers”, stelt de wethouder. De gymzaal, die eveneens voor Hotak groter is gemaakt dan noodzakelijk, blijft wel ongewijzigd. "We hopen dat andere verenigingen en stichtingen in de toekomst gebruik gaan maken van de zaal, zoals dat nu ook gebeurt bij de gymzaal aan de bloemenlaan. Die gaat natuurlijk straks weg.”[n]