De start van de Van der Poel-Poulidor Challenge.
De start van de Van der Poel-Poulidor Challenge. Foto: Humphrey Hekhuizen

Jan Prop en Huub Kools op de fiets voor Titurel

PUTTE – Drie dagen lang fietsen voor het goede doel. Elke dag rond de 300 kilometer, waarbij voor zonsondergang het dagelijkse eindpunt bereikt moet zijn. Een tocht waarbij meer dan 3.000 hoogtemeters overbrugd worden. Jan Prop en zijn teambuddy Huub Kools gaan het doen. Op 24, 25 en 26 juni rijden zij hun eigen Van der Poel-Poulidor Challenge.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Eigenlijk was het de bedoeling dat Jan en Huub aan Chasing the Sunset zouden deelnemen. Maar in mei besloot de organisatie Chasing the Sunset te schrappen als gevolg van de coronacrisis. Jan: “In eerste instantie waren we erg teleurgesteld, want we hadden al veel getraind en ook de Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel had al veel geregeld en gedaan. Toen zei mijn vrouw: ‘Is er dan geen alternatief?’. Toen besloten we de route van Chasing the Sunset zelf te gaan rijden en nog steeds voor het goede doel, namelijk Stichting Titurel in Putte.”

Hoogtemeters
Daarmee werd de Van der Poel-Poulidor Challenge geboren. “Normaal gesproken wordt alles geregeld vanuit de organisatie, nu zijn we op een klein team aangewezen. We hebben een auto met begeleiding, die onze spullen en reserve-onderdelen voor de fietsen meenemen. En er rijdt een vrijwilliger van de GP Adrie van der Poel met zijn motorscooter als kwartiermaker voor ons uit. Dat maakt het voor ons ook gemakkelijker om de route te navigeren.” De route voor Jan en Huub loopt vanaf Putte, bij Stichting Titurel, naar Kapellen, waar Adrie van der Poel woont en David en Mathieu geboren zijn. Vanuit Kapellen wordt de eerste dag 320 kilometer naar Reims gereden. “Die dag maken we zo’n 2.000 hoogtemeters. De tweede dag is 314 kilometer naar Orléans met tot 2.800 hoogtemeters en tot slot rijden we op dag drie naar Saint Leonard de Noblat. Dat is de woonplaats van wijlen Raymond Poulidor in Frankrijk. Die dag gaan we over de 3.000 hoogtemeters heen.”

Goede doel
Al met al staat Jan en Huub dan ook een pittige tocht te wachten. “Hopelijk hebben we geen zuidenwind, want dan hebben we wind tegen. Het mooiste zou een droge tocht zijn, met wind uit het noorden, noordwesten.” De route is al deels door de twee verkend. “Ik fiets altijd al veel. Normaal gesproken haal ik zo’n 10.000 kilometer op jaarbasis. Nu zit ik al opruim 8.000 kilometer.”

Jan en Huub doen het echter als Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel allemaal voor het goede doel. “We fietsen voor Stichting Titurel in Putte. We hebben al zo’n 5.000 euro ingezameld voor Titurel en we hopen nog veel meer in te kunnen zamelen. Met het geld willen we er voor zorgen dat de cliënten bij Titurel kunnen blijven bewegen, want beweging verbetert het welzijn en maakt mensen vrolijk. Beweging is dus heel belangrijk en dat geven we graag mee.” De cliënten van Titurel hebben zelf ook al meegedaan om de geldteller op te laten lopen met een sponsortocht op het wielerparcours van het Zuidwesthoek College in Ossendrecht. “Ze waren heel enthousiast dat wij straks voor hen gaan fietsen en hebben zich zelf ook laten sponsoren. Hopelijk kunnen we straks een mooi bedrag overhandigen.”[n]