Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

2020 wordt afgesloten met overschot van 1,4 miljoen euro

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht heeft het jaar 2020 financieel afgesloten met een positief resultaat van 1,4 miljoen euro. Dat heeft wethouder Henk Kielman donderdag bekendgemaakt. “We zijn buitengewoon tevreden over dit resultaat”, vertelt de wethouder. Vorig jaar sloot de gemeente het jaar nog af met rode cijfers en daarom werd de buikriem dit jaar flink aangehaald. “Gelukkig hebben we nu weer zwarte cijfers.”

DOOR REMKO VERMUNT


In 2019 sloot de gemeente Woensdrecht het jaar af met een financieel tekort. Reden genoeg voor de gemeente Woensdrecht om maatregelen te treffen. Zo werden voor het eerst in veertien jaar de belastingen verhoogd, maar ook intern werd alles op alles gezet om de cijfers weer de goede kant op te krijgen. Zo is de gemeente onder andere gaan werken met kwartaalcijfers, waardoor er eerder geanticipeerd kan worden op mogelijke tegenvallers. “Dat is ons enorm positief bevallen. Daardoor komt deze 1,4 miljoen euro ook niet als een verrassing. We zagen het afgelopen jaar het positieve saldo stijgen, dus in januari konden we al wel voorspellen dat het er goed uitzag.”


Voor- en nadelen

In die 1,4 miljoen euro zit onder andere een voordeel van 748.000 euro op het sociaal domein. Zo kreeg de gemeente meer geld vanuit het Rijk dan in eerste instantie gedacht én er werd minder uitgegeven aan Jeugdzorg. Lagere uitgaven in de openbare ruimte zorgde daarnaast voor een positief resultaat van 309.000 euro. Daarentegen waren er ook nadelen dit jaar. Lagere opbrengsten van de grondexploitaties zorgde voor een nadeel van 593.000 euro. “Daar is niet iets fout gegaan, maar de overdrachten die we gepland hadden voor 2020 zijn uiteindelijk begin 2021 pas getekend, dus die opbrengsten kunnen we bij dit jaar rekenen”, legt Kielman uit.


Spaarpot

Op 8 juli worden de Jaarstukken van 2020 behandeld in de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders gaat dan voorstellen om een groot deel van die 1,4 miljoen euro in de Algemene reserve van de gemeente te stoppen. Het gaat dan om een bedrag van 1,011 miljoen euro die in de spaarpot gaat. Het overige geld wil de gemeente onder andere reserveren voor de financiering van Europese projecten (25.000 euro), maar ook voor een nieuw te vormen spaarpotje voor ‘Personele veerkracht’ (300.000 euro). “Nu moeten we daarvoor steeds bij de gemeenteraad aankloppen. Het werkt efficiënter als we daarvoor een vast potje hebben wat we kunnen gebruiken om vacatures in te vullen.”


Geld apart

Daarnaast heeft de gemeente 59.365 euro ‘winst’ geboekt op het ophalen van afval. “En dat mag niet. Het ophalen van afval is een wettelijke taak en daar mag je als gemeente niet aan verdienen. Daarom willen we het geld dat we teveel binnen hebben gekregen bewaren om eventuele klappen in de toekomst op te vangen. Zo hoeven we als het goed is voorlopig de afvalstoffenheffing niet of minder te verhogen.” Als laatste is er nog een bedrag van 9.920 euro overgebleven van het coronabudget dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld om eventuele activiteiten te organiseren. “We zijn op de goede weg, maar corona is natuurlijk nog niet voorbij. Daarom willen we dit bedrag ook in 2021 inzetten om activiteiten te ondersteunen.”[n]