Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto:

Spanning in schaakjeugdkampioenschap weer terug

BERGEN OP ZOOM - De kampioen van vorige periode Dion Winterberg verloor enigszins ongelukkig van Casper Room. Daardoor is de spanning in het jeugdkampioenschap weer helemaal terug. De komende weken zal duidelijk worden wie met de eer aan de haal gaat. Dion blijft de grote favoriet, maar Tano van Schilt, een groot talent, zit hem op de hielen. Dion kan zich geen tweede misstap veroorloven.


In de tweede periode werden afgelopen dinsdag de volgende resultaten geboekt. In de Koningsgroep: Tano van Schilt - Evalijne van Schilt 1-0; Casper Room - Dion Winterberg 1-0; William van Heerebeek - Martin Schoones 1-0. In de Koningsgroep leidt Tano van Schilt nu met 2 uit 2 en staat Casper Room tweede met 1 uit 1. In de Torengroep waren de resultaten: Anh Quan Duong - Tom Keijzer 0-Wessel Jansen - Raoul Eestermans 1-0. In de Torengroep leiden nu Wessel Jansen en Tristan Huibregtse met 2 uit 2 In de Pionnengroep versloeg Anna van der Heijden met wit Marius Bakx. Anna leidt samen met Selva Mansuroglu.
De komende weken worden de laatste ronden van de 2e periode gespeeld, zodat ook bekend wordt wie in dit Corona-jaar de nieuwe jeugdkampioen van BSV zal worden.

Belangstellenden voor jeugdschaken kunnen vrijblijvende tot de zomervakantie proberen, info: jeugdleider@bozschaak.nl.
Het probleem van vorige week had de volgende stand. Wit: Kg1, Dd2, Tc6, Tf1, Lg2, pi: b3, d5, f2 en h2; Zwart: Kg7, Da5, Tb6, Te8, Lf7, pi: a6, b4, d6, f5, g3, g6. Wit kan de partij beslissen via de volgende combinatie: 1. Dd4+ Kg8 2. Dxb6 en wit staat een toren voor en bij normaal spel wint wit dan de partij.

Het nieuwe probleem, zie diagram, dreigt zwart het paard te slaan of via Tc1+ de witte toren te winnen. Hoe kan wit beide problemen oplossen?[n]