Jan Prop en Huub Kools werden bij vertrek bij Titurel vergezeld door ondermeer cliënten van Titurel.
Jan Prop en Huub Kools werden bij vertrek bij Titurel vergezeld door ondermeer cliënten van Titurel. Foto: José van der Wegen

'Een levenservaring die ze ons niet meer afnemen'

WOENSDRECHT – Drie dagen op de fiets, 949,59 kilometer in de benen en in totaal 7.112 hoogtemeters en stijgingspercentages tot 12% overwonnen: Huub Kools en Jan Prop hebben hun Van der Poel-Poulidor Challenge met succes voltooid. Een pittige route en een ‘once in a lifetime’-ervaring voor de twee, maar ook een succes voor het goede doel, namelijk Stichting Titurel in Putte.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Donderdag 24 juni was de dag dat Huub en Jan voor hun Challenge op de fiets stapten. Bij Titurel in Putte waren sponsoren, media, donateurs, vrijwilligers en cliënten van Titurel aanwezig om de twee een goede start te geven. Volgens Jan Prop was dat zeker het geval. “Het vertrek bij Titurel gaf ons veel moraal, met cliënten die met ons een stukje meefietsten. Dat deed ons goed en als je jezelf goed voelt, dan fiets je ook wel door.” En dat bleek ook wel. Waar Jan en Huub uitgingen van een schema van 26 km/u over de gehele route van bijna 950 kilometer, lag dat gemiddelde uiteindelijk veel hoger. “De eerste dag kwamen we uit op 29 km/u, de tweede dag op 27,7 km/u en de derde dag op 26,5 km/u. En dat terwijl we toch ook moeilijke momenten hebben gehad onderweg.”

Kleinkind
Voor Jan verliepen de eerste twee dagen voorspoedig, terwijl Huub de tweede dag er even doorheen zat. “Maar je bent dan met zijn tweeën en helpt elkaar er dan weer doorheen.” Andersom moest Huub Jan de laatste 50 kilometer bijstaan. “Die waren echt het zwaarste. Je ziet dan hoeveel klimmen je nog moet gaan en telt dan af, om vervolgens weer een muur omhoog te moeten bij de volgende beklimming. De laatste klimmen deden echt pijn.” Maar aan de finish, in Saint-Léonard-de-Noblat, waar Raymond Poulidor begraven is, volgde de ontlading. “Het is mooi om de warmte van alle mensen te ervaren die met je meeleven tijdens de Challenge, maar wat het allermooiste was, was dat aan de finish mijn vrouw, mijn dochter en haar vriend en mijn kleinkind stonden. Dat had ik niet verwacht en als je dan na zo’n inspanning je kleinkind in de armen mag sluiten, dat is het allermooiste.”

Cheque
Mooi was ook het moment dat Huub en Jan bloemen legden op het graf van Raymond Poulidor, als eerbetoon, maar ook als steun voor Corinne Poulidor, dochter van en vrouw van Adrie van der Poel en moeder van David en Mathieu. “Dat was voor ons ook wel een kippenvelmomentje.” De voltooide Challenge wordt door zowel Huub als Jan ervaren als een levenservaring die niemand hen meer afneemt. “Het stond nog niet op mijn bucketlist, maar hij is er bijgezet en afgevinkt.” Nu is het wachten tot de afsluiting van de Challenge, namelijk de overhandiging van de cheque aan Stichting Titurel. “Op 16 juli overhandigen we de cheque aan Titurel. De teller stond bij ons vertrek in Putte op om en nabij de 8.000 euro en we hopen eigenlijk een bedrag met vier nullen te behalen.” Mensen kunnen nog tot en met 15 juli doneren. Het geld is bestemd voor de cliënten van Titurel, om hen te kunnen laten bewegen via onder meer het programma Uniek Sporten.[n]