zie bij opmerkingen
zie bij opmerkingen Foto: Frans Tijink, IVN Groene Zoom

Excursie met natuurgids naar de Abdijbossen

OSSENDRECHT - Het natuurgebied rond de Volksabdij OLV ter Duinen in Ossendrecht behoort tot het Grenspark Kalmthoutse Heide en valt onder de Natura 2000 afspraken.


Van oorsprong bestaat het gebied volledig uit heide. Nu is het grootste deel bebost. De bossen bestonden vooral uit zeeden. Bij de oprichting van de Volksabdij in 1936, is het oostelijk deel van het gebied ingericht als parkbos volgens de Engelse Landschapsstijl.  Het grootste deel van het gebied is in eigendom van Natuurmonumenten. Te zien is dat de biodiversiteit wordt verhoogd door herstel van oorspronkelijke paden en vennen. Er zijn nu meer open plekken en een groter oppervlakte heide dan een aantal jaren terug.


Praktisch

De wandeling is op 18 juli, start om 14.00 uur op de parkeerplaats Natuurpunt Volksabdij OLV Ter Duinenlaan 199, Ossendrecht. Rond 16.00 uur zijn we terug op de parkeerplaats. Deelname is gratis, aanmelden verplicht via website IVN Groene Zoom: https://www.ivn.nl/afdeling/groene-zoom. Draag geschikte schoenen voor onverharde paden; een verrekijker kan de natuurbeleving verhogen.[n]

zie bij opmerkingen
zie bij opmerkingen