Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Het lintje van Carina de Heer: ‘Mattemburgh is voor mij onbeschrijfelijk’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE – Carina de Heer uit Hoogerheide werd eerder dit jaar verrast met een lintje en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. En dat is zeker een verdiend lintje voor alle vrijwilligersfuncties die zij in de afgelopen jaren heeft vervuld en nog vervult binnen de Woensdrechtse gemeenschap.


Volgens Carina had zij geen weet van alles wat er om haar heen speelde. “Mijn vriendinnen deden de aanvraag en hadden het wel aan onze zoon Thierry en mijn man Ger verteld. Ze hadden de aanvraag in 2019 opgestart, maar waren toen eigenlijk net te laat voor een uitreiking in 2020. Daarom werd het 2021. Via onze zoon hebben ze uiteindelijk alles geregeld, want Ger had ze verteld: ‘ze heeft altijd alles in de gaten, dat kan ik niet voor haar verbergen’. En dat klopt, ik had het waarschijnlijk doorgehad.” Doordat het nu via Thierry liep, bleef alles een grote verrassing. Pas toen ze die 26e april na een wandeling met haar zoon bij Landgoed Mattemburgh aankwam en daar de burgemeester en andere bekenden trof, wist ze wat er gaande was.


Verkenners

Die koninklijke onderscheiding kreeg ze natuurlijk niet voor niets. “Ik ben ooit begonnen als vrijwilligster bij de scouting. Ger zat bij de scouting en ik rolde er bij in. Van 1977 tot 1992 ben ik actief geweest. Ik werd zelfs leidster bij de verkenners, iets waarvoor ik dispensatie moest krijgen, omdat het eigenlijk niet mocht om als vrouw bij de verkenners te zitten.” Van 1994 tot en met 2002 was ze voorzitter van de ouderraad en medezeggenschapsraad van basisschool De Stappen en tevens lid van de gezamenlijke medezeggenschapsraad van de gemeentelijke basisscholen. Via haar werk bij Fokker is ze bovendien al 41 jaar betrokken bij de EHBO, eerst op het bedrijf zelf en nu nog bij de EHBO in Steenbergen. “Daarnaast ben ik bij Fokker negen jaar penningmeester en vrijwilliger bij de schietvereniging Fokker geweest. En ik heb meegeholpen bij de organisatie van de reünie van Fokker. Uit deze reünie is ook museum Wings over Woensdrecht ontstaan en de Stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht. Het museum oprichten en inrichten vond ik echt leuk om te doen, het regelen en organiseren ligt me wel.”


Thuis

Nog nauwer aan haar hart ligt echter Landgoed Mattemburgh. Carina, geboren en getogen op Korteven, ging in Bergen op Zoom naar school en kwam zo twee keer per dag langs het landgoed. “Het was altijd een soort verboden gebied, in de tijden van de graaf en gravin. Toen Ger en ik trouwden hebben we op het landgoed de trouwfoto’s laten maken, daar betaalden we toen 75 gulden voor.” Toen het landgoed in 2005 door Brabants Landschap werd opengesteld, gaf Carina zich op als gids. Later, toen ook de villa open ging voor publiek, werd ze bovendien coördinator van de gidsen. “Ik ben de vraagbaak voor de gidsen en leidt onder meer de nieuwe gidsen op. Mattemburgh is een fantastisch landgoed. Het voelt als mijn tweede thuis, ik doe het met een bepaalde passie en ik vertel er graag over aan jong en oud. Ik weet nog dat ik in 2013 voor de eerste keer de villa mocht afsluiten. Vroeger werd ik weggestuurd en nu draaide ik de deur in het slot. Dat gevoel blijft onbeschrijfelijk.”