Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Het lintje van Chris de Weert: ‘Ik heb het nooit gedaan voor een lintje’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE – Christ de Weert uit Hoogerheide werd eerder dit jaar verrast met een lintje en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wie de enorme lijst met vrijwilligerswerk bekijkt van Christ, kan niet anders dan beamen dat de koninklijke onderscheiding meer dan terecht was. 

Toch kwam het lintje als een grote verrassing voor Christ en zijn vrouw. “Ik had die dag de afspraak voor mijn eerste coronavaccinatie. Na afloop kreeg ik een appje van onze zoon Ruud, of hij een bakje koffie mocht komen doen. Dus we haalden wat lekkers bij de bakker en toen we weer thuis kwamen, zag ik opeens een fotograaf van de krant. Ik zei nog tegen Ineke: ‘Goh, er zal wel iets te doen zijn.’” Maar daarna kwamen ook de burgemeester, de wethouder en de kinderen aangelopen. “Op dat moment zei Ineke tegen mij: ‘Ik denk dat je maar naar de voordeur moet lopen.’”

Sportgala

Christ begon met vrijwilligerswerk in 1985. “Ik zat toen in het bestuur van voetbalvereniging Meto. Elke maandagavond vergaderden we in het toenmalige Hotel William, nu Boove en Beneeje. Ik heb vijftien jaar in het hoofd- en jeugdbestuur gezeten.” Omdat Christ voor zijn werk voor een jaar naar Zwitserland verhuisde, moest hij in 2000 stoppen met die functie. Tussendoor werkte hij echter ook nog mee aan de organisatie van het Sportgala. “Samen met onder meer Bertus Ars, Marlies Somers en Vic Huijgens organiseerden we dan overdag een activiteit voor de kinderen en ’s avonds was dan het Sportgala in het Trefpunt. In diezelfde periode zat ik bovendien in de commissie voor de Woensdrechtse Promotieprijs.” Nadat hij terugkwam uit Zwitserland zat hij nog negen jaar in de Raad van Commissarissen bij de plaatselijke Rabobank en verrichtte hij diverse klussen in de klussendienst van tennisvereniging Mattemburgh. 

Voorzittersrol

In 2010 ging Christ met vroegpensioen. “Maar ik hield niet echt veel tijd over eigenlijk.” Want hij werd direct gevraagd als voorzitter van de tennisvereniging, maar werd ook voorzitter voor KBO Hoogerheide-Woensdrecht en de KBO-kring Woensdrecht. “Verder werd ik gevraagd voor de Wmo Adviesraad Woensdrecht, waar ik tot 2019 voorzitter was. En ik zit in de Cliëntenraad voor Mariahove in Ossendrecht en sinds kort ook in die van Heideduin in Hoogerheide. Daarnaast ben ik ook lid van de Centrale Cliëntenraad van Tante Louise.” En dan is Christ eigenlijk nog niet eens klaar met al het vrijwilligerswerk, want ook is hij ijsmeester bij de ijsbaan in Hoogerheide en tijdens zijn loopbaan bij Philip Morris zat hij ook in de ondernemingsraad van het bedrijf. “Ik word vaak gevraagd voor deze functies. Maar ik vind het vooral belangrijk dat ik er zelf plezier aan beleef, maar ook het team enthousiast blijft. Als je je team voorop stelt, dan kun je als voorzitter mensen ook goed verbinden.” Alle functies die Christ heeft vervuld en nog vervult, hebben hem mede gemaakt tot de man die hij nu is. “Ik heb echt enorm veel geleerd in al die jaren. Niet alleen op inhoudelijk vlak, maar ook qua mensenkennis. Ik vind het ook nog steeds leuk om te doen. En uiteindelijk rol je dan dus zo een lintje in. Ik heb het niet voor dat lintje gedaan, daar ook nooit bij stil gestaan, maar als je dan terugkijkt, heb ik het achteraf best verdiend.”