Afbeelding

Zorg om Zorg Putte wordt ontbonden, maar erfenis leeft voort

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

PUTTE – Zorgcoöperatie Zorg om Zorg in Putte is dan wel in ontbinding, omdat er zich geen nieuwe bestuursleden aanmeldden voor een doorstart, maar dit betekent niet dat de ziel van de coöperatie uit Putte verwijderd wordt. Sterker nog: ook na de ontbinding van Zorg om Zorg zal een deel van de diensten gewoon blijven bestaan. 

Inmiddels meer dan acht jaar geleden werd Zorg om Zorg in Putte opgestart. De zorgcoöperatie ontstond uit een behoefte aan ‘nieuwe’ zorg in het dorp. Volgens oud-voorzitter Erik de Laet, samen met mede-oud-bestuursleden Peter Nuijten, Mariol Wildeman en Monique Matheussens nu de vereffenaars van Zorg om Zorg, waren er destijds drie pijlers. “Er was behoefte aan een hulpdienst, waar mensen met een hulpvraag terecht konden. Daarnaast wilde men een ontmoetingspunt en het openhouden van De Beukenhof, of een nieuwe kleinschalige woonvorm opzetten, was ook een doel. Als we terugkijken, hebben we al deze doelen wel bereikt, met èn zonder onze hulp en inzet.” 

Commissie

Omdat het bestuur geen opvolgers kon vinden, werd per 1 januari dit jaar gestart met de ontbindingsprocedure van Zorg om Zorg. Volgens Erik werd daarom een onafhankelijke commissie in het leven geroepen met “de opdracht om te onderzoeken en te adviseren of onderdelen van de zorgcoöperatie voortgezet konden worden richting de toekomst. Denk daarbij aan de klussendienst en de dagreisjes voor senioren.” De commissie, bestaande uit Frank Vermeulen, Wim Joosen en Ger de Heer, heeft uiteindelijk geadviseerd de klussendienst zoveel mogelijk lokaal onder te brengen bij De Bunt. Daarbij zal de BWI verantwoordelijkheid nemen voor zaken als de registratie en verzekering, maar ook ondersteuning van de betrokken vrijwilligers. Voor de zomeruitjes en dagreisjes geldt dat deze ondergebracht zullen worden bij KBO Putte. “Het is een goede formule om de hulpdienst onder te brengen bij De Bunt en de BWI. De coördinatoren Riet Cloeckaert, Frank Vermeulen en Gerda Schriek blijven ook betrokken en zelfstandig actief voor de ongeveer vijftig vrijwilligers . Als alles goed wordt opgepakt en het gevoel van vrijwilligheid gekoesterd blijft, kan er ook gewoon gewerkt worden zonder de noodzaak van een bestuur.”

Kracht

De kracht van Zorg om Zorg lag volgens Erik dan ook vooral bij de vrijwilligers. “Als we mensen belden voor een hulpvraag, dan hadden ze de vrijheid om te weigeren. De vrijwilligers mochten flexibel zijn. Veel mensen willen ook wel een helpende hand bieden, maar zonder daar aan vast te zitten.” Terugkijkend vindt Erik het mooiste dat Putte weer aandacht en zorg voor elkaar heeft gekregen. “Dat is ook wat een van onze leden zei tijdens een jaarvergadering. Los van de toekomst zag ons lid dat Putte weer voor elkaar klaar stond. Op het laatst liep het aantal aanvragen terug, maar ontstond in plaats daarvan een soort spontane burenhulp, buiten de coöperatie om. Elkaar helpen werd weer normaal in Putte. We hopen nu dat die resultaten gecontinueerd kunnen worden richting de toekomst met een korps van vrijwilligers die anderen willen helpen.”

Wanneer de ontbindingsprocedure afgerond is, zullen de nog aanwezige geoormerkte gelden die Zorg om Zorg geschonken kreeg van een lid, besteed worden aan de geplande theeschenkerij van Stichting Titurel in Putte. De overige gelden zullen dan naar De Bunt gaan, ter voortzetting van de klussendienst.