Ingang van het museum.
Ingang van het museum. Foto: Adrie Verboven

Heropening van het museum Wings

OSSENDRECHT - Gedwongen door het heersende coronavirus is het museum Wings over Woensdrecht, onderdeel van de Stichting Luchtvaart Erfgoed Woensdrecht, lange tijd gesloten geweest. Zodra het weer enigszins kon, zijn wij enige tijd geleden weer voorzichtig geopend en hebben vele bezoekers ons museum weer weten te vinden.


De vrijwilligers van het museum hebben overigens tijdens deze coronaperiode niet stil gezeten. Een extra derde ruimte die is vrijgekomen, overigens al een lang gekoesterde wens was van ons, is door hen ingericht als praktijkruimte voor het hele vakgebied, zoals mechanica, plaatwerkerij, elektro- en schilderafdeling. Het is onze doelstelling vliegtuigerfgoed te vergaren, bewaren, beheren en ook hieraan bekendheid te geven. Daar hoort ook bij dat wij er naar streven om de jeugd op educatieve wijze kennis bij te brengen over de vliegtuigtechniek. Dit in samenwerking met de afdeling vliegtuigtechniek van opleidingsinstituut Curio. Het museum is nu ingericht in drie ruimtes. De eerste ruimte toont de geschiedenis en het erfgoed uit de industrie en de luchtmacht vanaf 1909 tot heden. De tweede ruimte dient als bibliotheek en filmzaal, waarin wij ook lezingen en leesavonden gaan organiseren voor geïnteresseerden uit het vakgebied. De aanwezige boekwerken gaan geïndexeerd op de website geplaatst worden zodat men dan een keuze kan maken om de uitgekozen boeken te komen lezen. In de reeds bovengenoemde derde ruimte kunt u dus kennis maken met de praktijk en de techniek uit de vliegtuigbouw en er is ook een tafel ingericht met nieuwe materialen uit de vliegtuigbouw en de zweefvliegclub WBAC van vliegveld Woensdrecht en haar ontstaan. De inrichting is zodanig dat de bezoekers bijvoorbeeld ook zelf de bij vliegtuigonderhoud gebruikte technieken en gereedschappen kunnen ervaren. Wij zijn de Aircraft Maintenance & Training School, onderdeel van het eerder genoemde opleidingsinstituut Curio, dankbaar voor de objecten die wij voor de praktijkruimte hebben gekregen. 


Locatie
Luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht bevindt zich op het terrein van de Volksabdij aan de OLV ter Duinenlaan 199 te Ossendrecht, naast brasserie Abdijbos. Het museum is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Kinderen tot 13 jaar mogen onder begeleiding gratis binnen.
Info: www.wings-over-woensdrecht.nl[n]

Drone van het Dutch Drone Centre