Manus Bolders is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Manus Bolders is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Humphrey Hekhuizen

'Gemeenteraadslid zijn is heel eervol werk'

HOOGERHEIDE - Manus Bolders uit Hoogerheide werd eerder dit jaar verblijd met een koninklijke onderscheiding en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In de gemeente is Manus vooral bekend als raadslid voor de VVD in de afgelopen 22 jaar, maar voor en nu ook na zijn raadsperiode was en is hij actief als vrijwilliger.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Een echte verrassing was het lintje niet voor Manus. "Als je twaalf jaar onafgebroken raadslid bent, dan kom je in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding. Er is alleen één randvoorwaarde: je moet dan wel stoppen als raadslid. Ik ben 22 jaar raadslid geweest en toen ik begin dit jaar bekend maakte te willen stoppen, werd de procedure voor de aanvraag vrijwel direct in werking gesteld.” Voordat Manus in de gemeentepolitiek terecht kwam, was hij al actief bij meerdere verenigingen in diverse bestuursfuncties. "Ik was voorzitter van de KPJ in Huijbergen, lid van de bouwclub De Durdouwers en ik zat ook in het bestuur van de biljartbond BBWH. Politiek heeft me echter altijd geïnteresseerd en toen ik 21 jaar was, werd ik gevraagd voor de VVD in de oude gemeente Woensdrecht.”

Burgerraadslid
Toch duurde het nog zo'n tien jaar voor hij in de gemeenteraad zelf terecht kwam. "Ik heb eerst diverse functies binnen de VVD bekleed en daarna werd ik burgerraadslid. Ik was één van de eerste vier burgerraadsleden in de toenmalige gemeente Woensdrecht.” Bij de herindeling van 1996 stond Manus wel al op de kieslijst, maar werd hij nog niet gekozen in de raad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1999 veranderde dat. "Ik had een hoge plaats op de kieslijst en werd met voorkeursstemmen in de raad gekozen.” Sindsdien zat hij 22 jaar onafgebroken in de gemeenteraad voor de VVD. Van burgerraadslid tot lijsttrekker en fractievoorzitter, alle functies binnen VVD Woensdrecht heeft Manus wel doorlopen. Slechts één functie bleef echter buiten bereik: de rol van wethouder. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit wethouder wilde worden. Maar het kwam er niet van door diverse oorzaken, zoals de verkiezingsuitslag of het aantal uren dat er aan verbonden zat. Ik heb ook een gezin en er moest toch ook brood op de plank komen. Maar dit blijf ik wel jammer vinden.”

Steun
Gelukkig overtreft het aantal hoogtepunten het aantal dieptepunten. "Het is heel eervol om in de gemeenteraad te zitten: het vertegenwoordigen van de mensen, het bereiken van doelen en de gezelligheid. Na de gemeentelijke herindeling in 1996 was ik voorzitter van de werkgroep subsidies voor een nieuwe subsidieverordening. Alles synchroniseren en op elkaar afstemmen, daar hebben we toen puik werk geleverd. Maar ook op de tijd als voorzitter van de financiële commissie en als lid van de benoemingscommissie voor de burgemeester kijk ik tevreden terug.” Volgens Manus zijn de afgelopen 22 jaar voorbijgevlogen en hij mist het nu ook wel. "Per 1 mei ben ik gestopt en je merkt dat het ritme nu weg is van een fractievergadering hier of een commissie daar. Je hebt 22 jaar in dat ritme geleefd. Maar nu heb ik weer tijd om boeken te lezen. Ook ben ik voorzitter geworden van de ondernemingsraad bij mijn werkgever Sabic IP. Echter, ik had het al die jaren niet kunnen
doen zonder de steun van mijn vrouw Cláudia. Zij heeft mij veel moeten missen in al die jaren.”[n]