42 fietsers deden mee aan Fietsen4air.
42 fietsers deden mee aan Fietsen4air. Foto: Humphrey Hekhuizen

Recordopbrengst voor goeie-doelenfietstocht Fietsen4air

HOOGERHEIDE – Vijf dagen lang werd door een groep van 29 fietsers en 13 begeleiders gewerkt aan een tocht voor het goede doel. De groep, onderdeel van Stichting The Air Team, heeft met de sponsorfietstocht Fietsen4air in totaal 16.512 euro opgehaald. Het was de zesde keer dat de fietstocht gehouden werd.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De start van Fietsen4air was bij het Woensdrechtse gemeentehuis in Hoogerheide. Het startschot werd gegeven door wethouder Lars van der Beek. In Hoogerheide stonden in totaal vijftien fietsers en zes begeleiders aan de start. Samen fietsten zij naar Schaijk, waar in de dagen daarna nog meer fietsers aansloten. In totaal deden zo'n 42 mensen mee aan de tocht. Volgens Richard van der Mast, secretaris van de Stichting The Air Team CF, was het een hele bijzondere tocht. “Bij de finish op de Grote Markt van Bergen op Zoom stond wethouder Hans de Waal te wachten om de eindstand van de sponsorfietstocht te onthullen. Symbolisch werd een cheque van maar liefst 16.512 euro overhandigd, een record voor Fietsen4air.”

Ambassadeur
Net als in de voorgaande edities van Fietsen4air was er een ambassadeur verkozen voor deze tocht. Dit is iemand die lijdt aan Cystic Fibrosis (CF), dat ook wel bekend is als taaislijmziekte. Deze editie was de achtjarige Guusje uit Udenhout de ambassadrice van de tocht. In 2020 heeft Guusje maar liefst 128 dagen in het ziekenhuis gelegen als gevolg van haar ziekte en ook dit jaar heeft zij al drie periodes van twee tot drie weken in het ziekenhuis moeten verblijven. “We hebben Guusje tijdens de tocht een paar keer mogen ontmoeten. Dan zie je voor wie je fietst. Het bijzondere was wel dat de vader van Guusje ook meefietste. Hij fietste eerder al drie keer de Mont Ventoux op om aandacht te vragen voor CF. En hij wilde graag meefietsen met Fietsen4air.” Maar Guusje was niet de enige met CF binnen Fietsen4air. “Ook één van de fietsers heeft CF en nog eens twee van de begeleiders. Voor die mensen heb je gewoon dubbel respect, dat zij meedoen voor het goede doel en tegelijkertijd 130 kilometer per dag afleggen. Dat is echt bewonderenswaardig.”

Warm bad
Voor Fietsen4air was het door de coronacrisis de eerste keer in anderhalf jaar tijd dat ze weer een tocht konden organiseren. “Daar waren we vanzelfsprekend erg blij om. Het is toch anders dan online een quiz organiseren, zoals we in december deden. Als je ziet hoeveel energie er in de groep is, tijdens de tocht, maar ook bij de aankomst in Bergen op Zoom. Dat is hartverwarmend om te zien. Dat geldt ook voor de donaties die gedaan zijn en alle sponsoren. Echt bijzonder.” Hoewel de tocht nog maar net achter de rug is, wordt al nagedacht over de zevende editie. “Die gaat er zeker komen. En we hopen dan nog verder te kunnen groeien. Waar we de eerste keer met acht fietsers begonnen, zijn we nu al enorm gegroeid. Vijfenzeventig procent van de deelnemers keert ook weer terug en van de nieuwelingen geeft een groot deel aan het als zo’n warm bad te hebben ervaren, dat ze graag nog een keer komen. Het is mooi dat we dit kunnen doen voor een goed doel.”
De opbrengst gaat naar een nog nader te kiezen project van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.