Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: René Punt

Jonge schakers tegen oudere schakers

BERGEN OP ZOOM - De jongste spelers wonnen met 13½ - 4½ de strijd van de oudere schakers. Daarmee namen de jongeren revanche voor de nederlaag twee jaar geleden.

Traditioneel spelen de jongste tegen de oudste schakers aan het begin van het seizoen als voorbereiding op de interne- en externe competities. Volgende week start al op zaterdag al de externe competitie voor het 1e team van BSV. Zij krijgen het sterke King 1 uit Tilburg op bezoek.


Interne competitie

Ook de interne competitie start volgende week. Hoe die interne competities eruit komen te zien is nog niet helemaal duidelijk. Wesley Hopmans is de nieuwe wedstrijdleider, maar zal samen met de “oude” wedstrijdleider Pieter-Jan Demmers een nieuw concept gaan uitwerken. Of dat dit seizoen al wordt gerealiseerd hangt van of zij op tijd dat gerealiseerd kunnen krijgen.


Jong tegen oud

Terugkomend op de strijd van jong tegen oud. Bij de jongeren wonnen Lieselot Deleersnyder, Wesley Hopmans, Robert Kunst en Kees de Looff met 2-0 van hun tegenstanders. Bas van de Putte won met 1½-½. De wedstrijden tussen René Punt en Martin de Smit, Laurens Quinten en Pieter-Jan Demmers, Jan Smits en Alexander van ’t Hoff, Piet Bruijs en Berend Ruben eindigden in 1-1.


Schaakprobleem

Vorige week bleef u verstoken van een schaakartikel, daarom hier de oplossing van het probleem van twee weken geleden. Er was de volgende stand. Wit: Kg2, Dd1, Tf1 en e6, Ld5, Pa3, pionnen a2, b2, c3, d4, f2, g4 en h4. Zwart: Kg8, Dc7, Ta8, Tf8, Pe4, pionnen a6, b5, g7, g6, h6. De opgave luidt: hoe wint zwart?

Zwart wint via 1… Txf2+. Op 2. Kg1, 2. Kh1 en 2. Kh3 volgt met 2… Dh2 meteen mat. Met 2. Txf2 houdt wit het een zet langer vol, maar dan is 2… Dg3+ gevolgd door 3. Kf1 Dxf2 of 3. Kh1 Pxf2 ook mat.

In het nieuwe probleem, zie diagram, staat zwart ver voor. Maar wit kan een aftrekschaak geven als hij zijn toren weghaalt. Maar welke zet van wit is het sterkst?


Belangstelling?

Heeft u belangstelling voor het schaken dan kunt u voor de senioren contact opnemen met wedstrijdleider@bozschaak.nl en voor de jeugd met jeugdleider@bozschaak.nl. De senioren spelen hun wedstrijden op de vrijdagavond vanaf 19.45 in de dependance van RSG ’t Rijks aan de Rijtuigweg in Bergen op Zoom.


De jeugd start op dinsdagavond 14 september van 18.30 - 19.30 in het Juvenaat aan de Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom. De eerste avond zullen de groepen worden ingedeeld en krijgen de ouders informatie over de gang van zaken. Normaal wordt op de dinsdag een half uur gebruikt voor training op het eigen niveau door een van de gediplomeerde schaakleraren, het andere half uur wordt gebruikt voor de jeugdcompetities. De spelers worden dan ingedeeld naar sterkte.[n]