Het voorontwerp van het IKC.
Het voorontwerp van het IKC. Foto: Carree Architecten

Zo ziet het IKC in Woensdrecht er straks uit

WOENSDRECHT – Het voorlopige ontwerp van het Integraal Kind Centrum (IKC) in Woensdrecht is bekend. Het IKC dat aan de Fortuinstraat zal verrijzen, herbergt straks onder meer de huidige LPS-basisscholen De Poorte uit Woensdrecht en De Stappen uit Hoogerheide, als ook de kinderopvang en peuterspeelzaal van LPS Jongleren. Wel werken ze al vanaf 1 oktober onder een nieuwe naam.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

De Stappen en De Poorte komen rond 2023 samen in het nieuwe gebouw, maar de samenvoeging zal al per 1 oktober aanstaande een eerste vorm krijgen. “We hebben een prijsvraag uitgeschreven om een nieuwe naam voor de school te vinden. Deze nieuwe naam zal op 1 oktober bekend worden gemaakt en dan gaan we al verder onder die naam”, zegt directeur Pieter Krebbekx van De Stappen en De Poorte. Tijdens de informatiebijeenkomst voor ouders en omwonenden in basisschool De Stappen werd door projectmanager Jan Roelofs van Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV), wethouder Lars van der Beek, architect Nanine Carree en schooldirecteur Pieter Krebbekx uitleg gegeven over het nieuwe IKC. “Dit jaar zal de aannemer worden gekozen, waarna in 2022 de uitwerking van het ontwerp, de vergunning en de start van de bouw plaats zullen vinden. In 2023 zou dan de oplevering en de ingebruikname van het gebouw zijn. De verwachting is augustus of september 2023, afhankelijk van het verloop van de procedures en eventuele bezwaren”, aldus Jan Roelofs. Op dit moment zit het plan nog in de voorontwerpfase.

Paviljoen
Het ontwerp, gemaakt door Nanine Carree van Carree Architecten uit Zaandam, toont een schoolgebouw dat het Woensdrechtse landschap volgt. “De school wordt net als de overige bebouwing gericht op de straat. Hiervoor sneuvelen er twee bomen, maar alle overige lindes blijven staan. Het gebouw wordt een soort paviljoen, je kunt er volledig omheen. Door het gebruik van glas kun je ook in het hart van het gebouw kijken. Het gebouw bestaat straks uit verschillende lagen, volgt het landschap, waarbij het streven is het gebouw zo klein mogelijk te laten ogen. Het wordt een heel speels gebouw, met veel verschillende niveaus. De aangebouwde gymzaal is ook voor andere activiteiten te gebruiken.” Ondanks de diverse niveaus zal de school wel rolstoelvriendelijk worden door het gebruik van een geïntegreerde lift. De nieuwe school wordt energieneutraal. Te denken valt aan zonnepanelen en bodemwarmte.

Verkeer
Binnen de nieuwe school zal de ‘ouderwetse klassenstructuur’ volgens Pieter Krebbekx losgelaten worden. “Er komen leerpleinen en de twaalf klaslokalen worden kleiner van opzet. Ook komen er flexruimtes voor bijvoorbeeld de logopedie of het consultatiebureau.” Met behulp van een leesconsulente wordt bovendien gewerkt aan een boekenverzameling voor de maximaal 300 toekomstige leerlingen. Een aparte bibliotheek komt er echter niet; de boekenkasten zullen opgenomen worden in de openheid van het pand. Omdat er straks twee scholen samenkomen in het nieuwe IKC ontstaan er ook meer verkeersstromen. Om de veiligheid te waarborgen wordt de weg plaatselijk verbreed en komen er kiss & ride-stroken.
Oversteekplaatsen zullen worden verhoogd. Omwonenden die bang zijn voor het verdwijnen van de hondenuitlaatplaats en de speeltoestellen werden gerustgesteld: de hondenuitlaatplaats verhuist naar de overkant van de straat en de speeltoestellen blijven staan waar ze staan. “Er komen eigenlijk alleen maar meer speeltoestellen bij, door de komst van de school”, zei Nanine Carree.[n]