Zwart geeft mat in 3 zetten
Zwart geeft mat in 3 zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Volop schaakactiviteiten
bij BSV

BERGEN OP ZOOM - Er wordt weer volop geschaakt bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV: de plaatselijke voorronde van het landelijke toernooi Schaak-Off, de eerste ronde van de Brabantse avondcompetitie, en de tweede ronde van het clubkampioenschap werden gespeeld.

Om te vieren dat schakers elkaar weer op de schaakclub mogen ontmoeten bedacht de Schaakbond de Schaak-Off, een landelijk schaaktoernooi waaraan iedereen mag meedoen. In Bergen op Zoom werd de plaatselijke voorronde gespeeld op de clubavond van BSV. 16 schakers streden om een plaats in de volgende ronde. De deelnemers werden op speelsterkte ingedeeld in groepen van 4 spelers, binnen de groep speelde iedereen een partij tegen alle andere schakers in de groep. De winnaar of winnaars van iedere groep plaatsten zich voor de volgende ronde. In groep A won Bas van de Putte al zijn partijen, in groep B deed Berend Ruben het zelfde. Groep C kende twee winnaars: Lieselot Deleersnyder en Kees de Looff behaalden beiden 2 punten. Ook in groep D waren er twee winnaars: zowel Patrick Lubbers als Wesley Hopmans eindigden op 2 punten. Deze 6 deelnemers hebben zich geplaatst voor de volgende ronde. Op zondag 10 oktober zullen zij het opnemen tegen andere spelers uit Brabant, die zich via de voorronden bij andere schaakverenigingen hebben geplaatst. Op zondag 31 oktober volgt de landelijke finale.

Clubkampioenschap

Op vrijdagavond 1 oktober werd de tweede ronde van het clubkampioenschap gespeeld. Henry Groenveld, Piet Bruys, Marius Lodder en Wesley Hopmans wonnen hun partij. Oliver de Hert, Berend Ruben, Adry Goris-Schouwstra en Pieter-Jan Demmers speelden remise. Vrijdag 8 oktober wordt de derde ronde gespeeld.

Externe competities

In de eerste ronde van de Brabantse avondcompetitie won BSV B op maandagavond 27 september in Roosendaal met 3-1 van RSG B. Angelique Osinga en Pieter-Jan Demmers wonnen hun partij, Oliver de Hert en André van der Graaf speelden beiden remise. Vrijdagavond 1 oktober kreeg BSV A het team van ‘t Paardje A uit Made op bezoek. Ook BSV A won: door de overwinning van René Punt, en remise van Bas van de Putte, Robert Kunst en Martin de Smit werd als einduitslag 2½-1½ genoteerd. Zaterdag 9 oktober spelen de 3 zaterdagteams van BSV een uitwedstrijd in de landelijke schaakcompetitie.

Schaakprobleem

Het schaakprobleem van vorige keer was: wit: Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Lc1, Le2, Pd5, Pf3, pionnen a2, b2, c2, e4, f2, g2, h3; zwart: Ke8, Dc5, Ta8, Th8, Lc8, Le7, Pb8, Pf6, pionnen a7, b7, d6, e5, f7, g7, h6. De partij is nog maar net begonnen, maar er zit al een winnende wending voor wit in de stelling, doordat de zwarte dame bijna klem staat. Wit speelt 1. b4, waarna zwart de dame alleen kan behouden door 1… Dc6 te antwoorden. Nu volgt 2. Lb5, waarna de zwarte dame alsnog verloren gaat, bijvoorbeeld door 2… Dxb5, 3. Pc7+, 4. Pxb5.