Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Ook Woensdrecht viert Boomfeestdag

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De eerste officiële landelijke Boomplantdag vond plaats in 1957. Vanaf 1980 ging Boomplantdag door onder de noemer van Boomfeestdag en sindsdien worden door ruim 100.000 kinderen in heel Nederland bomen geplant. Ook in de gemeente Woensdrecht werd op de meest recente Boomfeestdag door jong en oud buiten gewerkt.

Als gevolg van de coronacrisis was Boomfeestdag dit jaar verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar was het ook al niet mogelijk om Boomfeestdag te vieren. Dit jaar ging het dus echter, uitgesteld, wel door en in de gemeente Woensdrecht waren er dan ook diverse activiteiten om deze groene feestdag te vieren. Het doel van de Nationale Boomfeestdag is om kinderen uit de groepen 6 en 7 (leeftijd 9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Het streven is daarbij om ieder kind minimaal één boom te laten planten in de basisschooltijd. Door de coronacrisis is dat streven voor een aantal kinderen niet haalbaar gebleken, maar nu Boomfeestdag dit jaar wel doorging, konden de kinderen ook echt genieten van een buitenles.

Taubosje
In Huijbergen konden de kinderen van de groepen 6/7 en 8 van basisschool Ste. Marie bijvoorbeeld terecht in het park van de broeders. Onder begeleiding van Marjan Bosch van De Huijberg en een zevental vrijwilligers gingen vijftig leerlingen onder meer aan de slag met het ophangen van vogelhuisjes, het rijgen van pindaslingers voor de vogels, het planten van wilgentenen bij de ingang van het tiny forest, het maken van een egelhuis en voederplaatsen en het zoeken van insecten. Volgens Marjan is het tiny forest in korte tijd al snel gegroeid. “De kinderen hebben ook afgevallen blad in het tiny forest mogen gooien, zodat de bodem gestimuleerd wordt. Ook hebben we broeder Bram een bordje laten onthullen bij het Taubosje, zoals het in de vorm van een T aangelegde tiny forest voortaan heet. De T staat voor Tau. Dit is een teken van bescherming van God voor de mens. In Huijbergen hebben we voortaan dus het Taubosje: van de mens, voor de aarde.” De kinderen mochten zichzelf ook vereeuwigen met het Taubosje door op boomschijven alle namen van de leerlingen van Ste. Marie te schrijven. De schijven worden in het Taubosje gelegd en op termijn gerecycled door de natuur.

Straatbeeld
Niet alleen in Huijbergen werd geplant. Ook in Hoogerheide staken leerlingen van basisschool LPS Fortuna Hoogerheide, de oude basisschool De Stappen, de handen uit de mouwen. Het voltallige College van Burgemeester en Wethouders was daarbij aanwezig om de kinderen te helpen bij de aanplant van een tiental nieuwe bomen. Op Boomfeestdag werden op meerdere locaties ruim vijftig bomen geplant. De bomen werden geplant waar deze uitgevallen zijn, vervangen moeten worden en op nieuwe locaties. Een van die locaties was de Torontolaan, maar ook op de hoek Cameronlaan/Canadalaan werd een nieuwe boom geplant. In het kader van biodiversiteit is gekozen voor de aanplant van verschillende soorten bomen, zoals de pecannoot, elsbes, Turkse boomhazelaar en de veldesdoorn. Deze soorten hebben een gevarieerde bloeitijd, wat niet alleen goed is voor insecten en vlinders, maar ook langduriger een mooi straatbeeld geeft.