Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Vuurwerkverbod goed nieuws voor huisdieren

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - Er is een algeheel vuurwerkverbod dit jaar, maar af en toe wordt er toch goed geknald in de gemeente Woensdrecht. Bezitters van (huis)dieren, zoals honden, katten en paarden, merken daardoor al vroeg angst bij hun dier op.

In diverse Facebook-groepen binnen de gemeente Woensdrecht zijn er al vanaf begin november meldingen van vuurwerkoverlast en angstige dieren. Wie bijvoorbeeld de afgelopen periode zijn of haar hond uitliet bij onder meer de oude steengroeve in Ossendrecht of met een paard een bosrit maakte, hoorde regelmatig knallen, met angstige dieren als gevolg. Vuurwerk afsteken mag normaal op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Maar met het algehele vuurwerkverbod dit jaar mag alleen het ‘fop- en schertsvuurwerk’ (categorie F1) verkocht en afgestoken worden. F1-vuurwerk mag overigens het gehele jaar. Al het andere vuurwerk is dit jaar illegaal.

Helpen
Volgens dierenarts Marieke Merkx van Vissers Petcare in Hoogerheide zal het vuurwerkverbod er waarschijnlijk voor zorgen dat huisdieren minder last zullen hebben van al het geknal. “Maar het verschilt wel per huisdier. De ene hond of kat is de andere niet.” Om je dier te helpen kun je ze onder meer laten wennen aan vuurwerkgeluiden of door prikkels van buiten te verminderen door gordijnen te sluiten en radio of tv aan te zetten. Medicatie kan in uiterste gevallen een uitkomst bieden.