Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Leerlingen ’t Paviljoen maken Ossendrecht biodiverser

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT – De leerlingen van de groepen 8A en 8B van basisschool ’t Paviljoen in Ossendrecht hebben de gemeente Woensdrecht geholpen bij het biodiverser maken van de gemeente. Nabij de Kasteelstraat is een plantsoen ingezaaid met wildbloemen en kruiden en zijn ook diverse struiken aangeplant. Het project wordt in mei 2022 opgeleverd.

Het project in het plantsoen nabij de Kasteelstraat/Burgemeester Voetenstraat is een initiatief van het Dorpsplatform Ossendrecht. Het platform zag een mooie kans om het grasveld te voorzien van meer bloemen en planten. In samenwerking met de gemeente, het Natuurpodium en dus de leerlingen van ’t Paviljoen werd een start gemaakt om het plantsoen biodivers in te richten. Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal past het initiatief van het Dorpsplatform prima binnen de groene agenda van de gemeente. “We hebben al op diverse locaties aan de biodiversiteit gewerkt door verschillende planten en bomen te zetten. Ook hebben we ons maaibeleid aangepast. Initiatieven zoals deze van het dorpsplatform, juichen we dan ook van harte toe. Met dit soort projecten dragen we bovendien actief bij aan het doel van het Bijenlandschap West-Brabant.”

Combinatie
De medewerkers van de buitendienst hadden het plantsoen al voorbereid, voordat de leerlingen mee konden helpen. De leerlingen deden vooraf nog een quiz over bijen, geleid door wethouder Lars van der Beek. Volgens de wethouder is het project behalve het planten van struiken en het strooien van zaadmengsels namelijk ook een manier om iets te kunnen leren. Op school hadden de kinderen al een project over bijen, die straks op met andere insecten op het plantsoen af moeten komen. De kinderen en de medewerkers van de buitendienst gingen daarna aan de slag met schep, hark of zaaigoed. Volgens Rutger Meijer, beleidsmedewerker groen bij de gemeente Woensdrecht, is er gekozen voor een twaalftal stroken over zo’n 130 vierkante meter. “Struiken, kruiden en bloemen worden gecombineerd en afgewisseld over de stroken. De plaggen gras zijn opgestapeld en vormen nu een keverbank. Dat zorgt ook voor een gelaagdheid in het plantsoen. In totaal komen er drie van deze keverbanken.” Als de twaalf stroken, afwisselend van lengte en dus speels van opzet, gereed zijn, zal ook het maaibeleid aangepast worden voor het plantsoen. “We gaan dan een soort paden door het plantsoen maken, zodat jong en oud uitgenodigd wordt voor een wandeling door het plantsoen. Op die manier hopen we iedereen te stimuleren om te kijken hoe hier alles groeit en bloeit.”

Wandeling
In het plantsoen worden onder meer de gewone vlierbes, hazelaars, meidoorns en sporkenhout aangeplant naast de wildbloemen en kruiden, zoals de korenbloem en de klaproos. “We hebben voor het zaaimengsel onder meer advies gehad vanuit de leverancier. Zij hebben gekeken naar de ondergrond en welk zaaigoed hier het beste bij past.” Het Natuurpodium, dat zorgt voor natuur- en duurzaamheidseducatie op de Brabantse Wal, is ook bij het project aangesloten. Er is onder andere een natuurwandeling ontwikkeld, waarvan de route onder andere langs het aangepakte terrein gaat. Wanneer de bloemen volgend jaar bloeien en het project wordt opgeleverd, wordt er ook nog een informatiepaneel geplaatst.