Afbeelding
Foto: Jeroen van der Ha

'Raadswerk kun je ook in het buitenland doen'

GEMEENTE WOENSDRECHT – Als gemeenteraadslid moet je een ingezetene zijn van de gemeente waarin hij of zij raadslid is. Maar dat betekent niet dat je voor je werk of studie niet naar het buitenland kan. Dat bewijzen D66-raadslid Jeroen van der Ha en ABZ-raadslid Laura de Waal. Beiden zijn langdurig in het buitenland (geweest) voor hun studie.


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Jeroen van der Ha, raadslid namens D66 Woensdrecht, studeert Integrale Veiligheidskunde aan de Avans Hogeschool. Voor zijn minor mocht hij sinds half augustus zijn studie volgen aan de Laurea University in het Finse Helsinki. Volgens Jeroen heeft hij heel goed het raadswerk kunnen combineren met zijn studie in het buitenland. “Het is ook wel een voordeel dat door de coronapandemie iedereen al gewend was om online te vergaderen. Dat doe ik nu ook nog steeds. Ik kan alleen niet deelnemen aan de opinieraden en gemeenteraadsvergaderingen, maar heb hiervoor via de app of telefonisch contact met de fractie.” Ter voorbereiding op de raadsvergadering draait Jeroen gewoon mee. “Alleen voor de uitvoering komt er meer bij de burgerraadsleden en raadslid Thierry de Heer terecht.”


Leren

Het raadswerk op afstand doen is voor Jeroen soms lastig, maar het biedt ook mogelijkheden. “Vooral bij interrupties merk ik dat het wat lastig is, omdat ik dan wil reageren, maar niet kan. Maar je leert er ook van. In je hoofd doe je namelijk wel mee. Door online mee te kijken, kun je ook observeren en kijken hoe anderen hun standpunten naar voren brengen. Daar leer je ook van.” Omdat Jeroen in Helsinki eigenlijk geen andere verplichtingen heeft behalve school en het raadswerk, kan hij zich goed inlezen in en voorbereiden op de stukken. “Maar uiteraard zit ik liever zelf aan de tafel en doe ik mee met de discussies en aan het debat. Ik probeer zo ook te laten zien dat het bedrijven van politiek je persoonlijke ontwikkeling of studie niet in de weg hoeft te staan. Het is in ieder geval zeker geen beperking voor leuke uitdagingen."

Vertrouwen

Laura de Waal, raadslid namens ABZ, vertoeft sinds juni in het buitenland en wel in het Spaanse Barcelona voor haar studie International Business & Innovation Management. Laura kan beamen dat het online vergaderen door corona haar voordeel oplevert met haar studie in het buitenland. “Als ik dit een paar jaar geleden had willen doen, dan had het niet gekund. Maar ik doe niet alles online. Ik vlieg voor elke raadsvergadering heen en weer, al is dat best wel vermoeiend. Ik vind echter dat ik er gewoon moet zijn, omdat mensen ook op mij gestemd hebben.” Laura denkt wel dat ze veel te danken heeft aan haar fractie. “Zij hebben mij het vertrouwen gegeven om deze stap te kunnen zetten, maar ik heb ook veel vertrouwen van hen gekregen. Het is bijzonder om te zien dat de afgelopen vier jaar veel verjonging is geweest in de partij en dat de partij openstaat voor een frisse wind. Mede daardoor is het mogelijk geweest voor mij om in het buitenland te kunnen studeren.”


Zowel Laura als Jeroen zijn beiden voor Kerstmis weer thuis. In het nieuwe jaar is Jeroen weer raadslid vanuit Nederland en Laura keert terug naar Barcelona.[n]