Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

‘De film geeft een kritische kijk op de Amerikaanse geschiedenis’

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Nu de bioscopen gesloten zijn, kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Django Unchained’. Lees de lange versie op Bredavandaag.nl.

Texas 1858. Op het hoofd van ontsnapte criminelen wordt een premie gezet. “Wanted Dead or Alive” staat er op de affiches met een forse beloning. Dr. King Schultz (Christoph Waltz) is een Duitse emigrant. Hij is premiejager en trekt rond in het zuiden van Amerika op zoek naar deze criminelen. Bij toeval ontmoet hij een slaventransport. Hij vraagt aan de slaven of iemand de drie out-law broers Brittle kent. Django (Jamie Foxx) knikt, want deze criminele broers zijn opzichters bij de plantage die hem zojuist heeft verkocht. Dr. Schultz biedt aan om Django te kopen, maar als antwoord trekken de twee begeleiders van het slaventransport hun wapens. Schultz doodt de één, verwondt de ander en bevrijdt Django. Ze speken af de broers Brittle samen op te sporen en de premie te delen, waarna Django zijn vrijheid terugkrijgt. Django blijkt een getalenteerde premiejager, waardoor het geld voor dr. Schultz en Django gaat rollen.


Amerikaanse geschiedenis
De film geeft een kritische kijk op de Amerikaanse geschiedenis. Wordt in de doorsnee western de strijd tegen de indianen goedgepraat, Tarantino laat een cynischer, grimmiger en gewelddadiger versie van de western zien. Voor het scenario won hij een Oscar. Christoph Waltz maakt al direct in de eerste scene, waarin hij op het slaventransport stuit, indruk als de eloquente vreemdeling, die het moet hebben van het woord in een verder rauwe omgeving. Het leverde hem een Oscar op voor de beste mannelijke bijrol. Jamie Foxx maakt met zijn sympathieke uitstraling zijn rol als ontketende, maar zwijgzame premiejager Django elke seconde waar. Weliswaar speelt DiCaprio de vileine plantagehouder zó, dat je moordneigingen krijgt, maar hij wordt overschaduwd door zijn huisslaaf Stephen, een overtuigende rol van Samuel L. Jackson. Ik kan de vraag wie van de twee meer te verachten is, niet beantwoorden. Wat weer als compliment is bedoeld. De styling (art direction) van Django Unchained is uitmuntend. Maar dat mag ook wel als je over zo'n budget beschikt. Het budget van Django Unchained was honderd miljoen US dollar.[n]

Afbeelding