Afbeelding
Foto: Freek Marcelis

Iedere zondagavond zitten ruim 3 miljoen Nederlanders voor de televisie voor Heel Holland Bakt. Eén van hen is de Bredase Sara Franken (25). Ze haalt graag inspiratie uit het succesvolle programma voor haar eigen baksels.


Ga je op de koffie bij de 25-jarige Sara? Dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je een versgebakken koekje of gebakje bij de koffie krijgt. Sara staat ieder weekend in de keuken en is dus een enthousiast thuisbakker. "Bakken is al jaren mijn hobby. Ik vind het vooral heel ontspannend. En het is altijd een leuke uitdaging om iets nieuws te proberen", legt ze uit. "Mijn inspiratie haal ik vaak uit boeken of van sites zoals 24kitchen. En momenteel natuurlijk ook uit de afleveringen van Heel Holland Bakt."

Het liefste bakt Sara koekjes of kleine gebakjes. "Macarons zijn mijn favoriet", vertelt ze. Dat terwijl de rondje koekjes tijdrovend zijn om te maken, en erom bekend staan dat ze heel snel mislukken. "Macarons zijn enorm lekker en je kan heel goed variëren in de smaken. Ik maak ze bijvoorbeeld met pistache of caramel. En ze kunnen inderdaad makkelijk mislukken. Maar dan is het juist zo ontzettend leuk als het wél lukt." Toch zou Sara haar bakkunsten nooit in de tent van Robèrt en Janny willen laten zien. "Bakken is juist zo lekker ontspannend. Die tijdsdruk is niets voor mij. Bovendien maak ik liever een smaakvolle notentaart die er niet heel spetterend uit ziet, dan zo'n spektakelstuk. Dus ik blijf lekker in mijn eigen keuken bakken." [n]