Lex Schoorel had de moeilijke taak om twee totaal verschillende personages te spelen
Lex Schoorel had de moeilijke taak om twee totaal verschillende personages te spelen Foto: YouTube

'Over deze film ontstond verontwaardiging in kringen van het verzet'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Nu kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Als Twee Druppels Water’. Lees de lange versie op www.bredavandaag.nl


Sinds een week zijn op de streamingsite Cinemember.nl, een initiatief van filmdistributeurs in Nederland, alle Nederlandse bioscoopfilms van Fons Rademakers te zien. Ik koos voor 'Als Twee Druppels water', omdat die speelfilm raakvlakken heeft met West-Brabant. Regisseur Fons Rademakers is in Roosendaal geboren. Verder is het slot van de film opgenomen in en rond het Markiezenhof in Bergen op Zoom. De film Als Twee Druppels Water (1963), gebaseerd op de oorlogsroman “De donkere kamer van Damokles” (1958) van de Nederlandse schrijver W.F. Hermans, wordt gerekend tot een van de beste oorlogsfilms vanwege de mysterieuze verhaallijn. Wat er werkelijk gebeurt en wat er zich in de fantasiewereld van de hoofdpersoon afspeelt, loopt door elkaar.


De nog jonge sigarenwinkelier Hennie Drucker (Lex Schoorel) maakt een verlegen indruk. Hennie is ongelukkig getrouwd met Ria (Mia Goossen). Na een ruzie met zijn vrouw komt Dorbeck, geheim agent voor de geallieerden, letterlijk uit de nachtelijke lucht vallen. Hij landt aan een parachute achter zijn huis in Voorburg. Dorbeck lijkt als twee druppels water op Hennie, alleen is Hennie blond en heeft Dobeck zwart haar. Dorbeck vraagt Hennie opdrachten uit te voeren voor het verzet. Dat begint met het ontwikkelen van foto’s maar eindigt met sabotage en liquidatie van Duitse officieren. Lex Schoorel had in deze film de moeilijke taak om twee totaal verschillende personages te spelen, de blonde timide sigarenwinkelier Hennie Drucker en de stoere geheim agent Dorbeck.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- Over de film ontstond verontwaardiging in kringen van het verzet. Want de film bracht niet enkel heldendaden in beeld, maar benadrukte dat er ook fantasten bij het verzet rondliepen.

- Freddy Heineken financierde de film, en zijn maîtresse Nan Los speelde er een rol in. Toen de relatie strandde, verbood Freddy Heineken de verdere vertoning van de film.Pas na zijn dood in 2002, dus bijna veertig jaar later, is de film opnieuw uitgebracht.[n]