RES: De Regionale
Energie Strategie

Het klimaat is ‘hot’ op het moment. Elk zichzelf respecterende stad of dorp, regio, gebied, waterschap, streek of provincie heeft wel een project dat het klimaat als thema heeft. Door het opstellen van het landelijke klimaatakkoord is Nederland verdeeld in energie regio’s. Breda valt onder de energie regio West-Brabant. In iedere regio schrijft elke gemeente, elk waterschap en elke provincie mee aan een energie document, de RES. In dit document hebben de diverse organisaties genoteerd hoe we als West-Brabantse regio de komende tijd duurzame energie gaan opwekken.

In het landelijke klimaatakkoord staan een aantal duurzame maatregelen opgesteld. Eén van de maatregelen is dat we in Nederland onze CO2 uitstoot in 2030 met 49% moeten hebben verminderd vergeleken met 1990. Dit alleen al zal een vette kluif worden. In 2019 was de daling 18% vergeleken met 1990, maar in het coronajaar 2020 was er toch niet echt sprake van een forse daling. De RES wil nu een plan uitwerken hoe we plaatselijk meer duurzame energie kunnen opwekken. Hoe we die energie in de bebouwing waar mensen wonen en werken kunnen gebruiken door een juiste opslag en verdeling van die duurzame energie.

Woensdagavond 10 februari presenteert de RES West-Brabant een gratis Webinar met als titel: ‘Zon, wind en warmte’ voor inwoners. Aanvang 20:00 uur en einde 21:15 uur. Tijdens de Webinar komen experts aan het woord en die gaan vertellen over de plannen en al bestaande ontwikkelingen in de regio. Het is een afwisselend programma met live gesprekken vanuit een studio en filmpjes eerder gemaakt op locatie. Voor meer info en aanmelding surf naar: https://energieregiowb.nl/[n]