Afbeelding
Foto: Camiel Beekers

De slangen, hagedissen en schildpadden van ‘Reptielenhuis De Aarde’ hebben de afgelopen maanden amper bezoekers gezien. Eigenaar Oscar Maas kan het hoofd nog maar net boven water houden. Hulp uit een onverwachte hoek biedt hem echter wel weer hoop.


Het reptielenhuis De Aarde is bij binnenkomst een oase van rust. Waar normaal vele bezoekers, ouders en kinderen rondlopen om de zeldzame dieren te bewonderen, is de ruimte nu leeg. "Bij iedere lockdown namen we onze verantwoordelijkheid en sloten wij onze deuren”, legt Maas uit. Op tegemoetkoming van de overheid kan hij niet rekenen. De sterk terugvallende inkomsten brengen de enige dierentuin van Breda in gevaar.

Oscar bouwde het reptielenhuis samen met zijn vader Karel eigenhandig op. Het reptielenhuis heeft een unieke educatieve functie, volgens Maas. “Wij willen dier en welzijn naar een hoger niveau tillen en we proberen op allerlei manieren hiervoor bewustzijn te creëren.” Maar als het zo nog lang duurt, dan is alles wat we hebben opgebouwd weg”, vertelt Maas. Hij wil er dan ook alles aan doen om het niet zo ver te laten komen. “Ik heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel naar de dieren en mijn werknemers, zij zijn voor mij het belangrijkste.” Hij is daarom noodgedwongen begonnen met een tweede full time baan in de bouw, waarvan alle inkomsten direct naar het reptielenhuis gaan. “De prioriteit is nu om te blijven bestaan”, legt Maas uit.

Gelukkig krijgt Maas nu steun. En die kwam uit onverwachte hoek. Iemand die zijn situatie kende, tipte het verhaal aan Breda Maakt Mij Blij. Zij helpen de Bredanaar nu met het opstarten van een crowdfundingsactie waarmee ze hopen 50.000 euro in te zamelen voor het reptielenhuis. Maas is ontzettend dankbaar voor deze hulp. "Ik kom uit een wereld waar niets voor niets gedaan wordt. Het feit dat ze dit zo oppakken is echt geweldig.” Als dit lukt dan kan het bedrijf de aankomende maanden weer even ademhalen. "Zo kunnen we een plek blijven waar mensen leren over dier en welzijn.” Wil jij De Aarde steunen? Ga naar www.whydonate.nl/fundraising/reptielenhuisdeaarde[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding