De schoenen sieren de Grote Markt
De schoenen sieren de Grote Markt Foto: Peter de Jong

Honderden schoenen vullen de Grote Markt

BREDA - Wie zondag over de Grote Markt liep zal even raar opgekeken hebben. Honderden laarzen, gympies en sandalen sierden de Grote Markt. Bredanaars doneerden deze oude schoenen de afgelopen weken massaal als alternatief op ‘Hossen op de Markt’.


“Ook in moeilijke tijden moet carnaval doorgaan”, vindt Jaap Meeldijk van Stichting Kielegat. Normaal gesproken organiseert hij het populaire Hossen op de Markt. Afgelopen jaar was dat zo'n succes dat de Grote Markt zondagavond zelfs afgesloten moest worden omdat de Markt helemaal vol stond met ruim 7000 feestvierders. Maar dat evenement kon vanwege de maatregelen uiteraard niet doorgaan. Daarom startte de organisatie eind januari een ludieke inzamelingsactie onder de naam Waor Staode Gij.

Bredanaars werden opgeroepen om hun oude (carnavals)schoenen te doneren in speciale containers bij de Albert Heijn. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven: honderden gympies, laarzen en sandalen werden ingeleverd. Zondag was het dan zover. De schoenen vulden alsnog de Grote Markt van het Kielegat. Een bijzonder gezicht.

Sympany

Met de inzamelingsactie steunt Stichting Kielegat textielinzamelaar Sympany. Zij ontvangen alle schoenen die door Bredanaars zo massaal gedoneerd zijn. Sympany werkt aan de realisatie circulaire textielketen door ingezameld textiel een nieuw leven te geven. Jaarlijks zamelt het bedrijf miljoenen kilo's textiel in.[n]

De schoenen sieren de Grote Markt