Afbeelding
Foto: Paul Hermans Fotografie

Breda geniet van schaatsen op
natuurijs

BREDA - Het was een bijzondere week voor Bredanaars die van schaatsen houden. Al op woensdag waagden de eerste waaghalzen zich al op het natuurijs. En enkele dagen later volgenden velen anderen. In het weekend was het ijs op veel plekken in de gemeente ruim dik genoeg om veilig het ijs op te gaan.


Schaatsliefhebbers keken er al sinds begin vorige week naar uit: Schaatsen op natuurijs. Met meerdere nachten achter elkaar temperaturen van minder dan -10 én ook overdag vorst was het weer ideaal voor de vorming van ijs. Al vroeg in de week waagden waaghalzen zich op sommige plekken op het ijs. Daarbij was het Mastbos een populaire plek.


IJsvermaak

Op vrijdag ging na gespannen wachten dan ook eindelijk de grote baan van vereniging IJsvermaak Breda open. Om 12.00 uur gingen de deuren open voor de ruim 7000 leden die de vereniging rijk is. In tijdsblokken van twee uur mochten er steeds maximaal 400 mensen het ijs op. Daarmee kon coronaproof geschaatst worden op de baan die vier hectare groot is.


De baan van IJsvermaak ging dit jaar niet open voor niet-leden. Normaal gesproken opent de baan in eerste instantie voor leden, maar zijn niet-leden later ook welkom. Dat was vanwege de coronamaatregelen dit jaar niet mogelijk. "We willen in deze coronatijd de controle over de drukte kunnen behouden", legt voorzitter Henny Koenraads uit. Ook introducees waren daarom niet welkom.


Gelukkig was dat voor de Bredanaars die géén lid zijn van de vereniging geen groot probleem. Omdat de vorst flink doorzette, kon in het weekend op veel plekken in Breda veilig geschaatst worden. Zo gingen er onder andere mensen het ijs op bij de Haven en in park Valkenberg. Ook in de Haagse Beemden en Waterdonken was het vele water wat de wijken rijk zijn bijna volledig dichtgevroren. Er was dan ook ruimte genoeg voor iedereen om op veilige afstand van elkaar van het schaatsplezier te genieten.


Vaarverbod

De gemeente Breda had bij de start van de vorstperiode ook een vaarverbod ingesteld voor de Singels van Breda, om op die manier de vorming van ijs te stimuleren. Op de Singels was het ijs op de meeste plekken echter niet dik genoeg om veilig het ijs op te gaan.[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding