Afbeelding
Foto: Screenshot trailer Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulai

‘De film is met fabelachtige fantasie gemaakt en bevat bizarre thema's'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’. Lees de lange versie op www.Bredavandaag.nl


De film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (de fantastische lotsbestemming van Amélie Poulain) is een ongebruikelijke sensatie. De film een romkom noemen zou te weinig eer zijn, al zit ook dat er in. Fantasie en werkelijkheid raken elkaar in deze film, als in een waargebeurd sprookje. Tel daarbij de kunstzinnige styling - de beelden lijken wel geschilderd – en je ziet een tot leven gewekt schilderij, dat de bizarre fantasiewereld volgt die zich in het hoofd van Amélie afspeelt. Amélie groeit eenzaam op. Haar moeder overlijdt als ze nog jong is en haar vader heeft geen talent voor omgang met zijn kind. Door het gebrek aan contact heeft ze een rijke fantasie moeten ontwikkelen. Als ze 23 is vertrekt ze uit huis en gaat werken als serveerster in het Café des 2 Moulins in het Parijse Montmartre. De voice-over vertelt waar ze van houdt en niet van houdt. Lekker vindt ze bijvoorbeeld het doorprikken van de korst van de crème brûlée. En het wegschieten van steentjes over het water.

In haar appartement vindt ze achter een tegel speelgoedwielrenners van tin en een voetbalplaatje. Ze gaat op zoek naar de eigenaar. Hij is ontroerd als hij na vijftig jaar zijn jeugdherinneringen terugkrijgt. Door die emotie besluit Amélie dat ze een doel heeft in haar leven: anderen gelukkig maken door hun leven te veranderen.

De film is met fabelachtige fantasie gemaakt, waarbij bizarre thema's elkaar in hoog tempo afwisselen. De knappe montage (Hervé Scheind) versterkt het gevoel dat de fantasie van Amélie alle kanten op gaat, met een excentrieke komedie als resultaat. Audrey Tautou, die de rol van Amélie speelt, heeft er de verlegen motoriek voor en - vooral - het gezicht. Geamuseerd kijkt ze de wereld in met haar wijd opengesperde ogen die tegelijk verbazing en vermaak uitdrukken. Kinderogen die precies passen bij haar fantasieën en dat maakt haar rol zo sterk. Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain behoort dan ook tot de categorie films die je, eenmaal gezien, nooit meer vergeet. Een levend schilderij dat hoofd en hart lichter maakt.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- De film heeft een miljoenenpubliek bereikt. Kosten US$ 11,4 miljoen, opbrengst US$ 173 miljoen.[n]



Afbeelding