De drankjes werden geserveerd
De drankjes werden geserveerd Foto: Hanneke Marcelis

Heropening terrassen als protestactie van de horeca

BREDA - De Ginnekenmarkt stroomde afgelopen week eindelijk weer vol met gasten. Dinsdag om 12.05 uur, toen de horecaondernemers het startsein gaven voor het rondgaan met drankjes, waren alle tafeltjes bezet. Tientallen gasten genoten van een drankje in de zon. “Het ziet er fantastisch uit”, liet horecaondernemer De Vos weten. “Dit is zoals het hoort.” Maar de pret was van de protestactie was van korte duur. Handhaving greep in, en het terras moest worden opgeruimd. Hetzelfde gebeurde op de Grote Markt.

Al langere tijd was Johan de Vos duidelijk; 2 maart gaat het terras hoe dan ook open. En die belofte heeft de ondernemer dan ook waargemaakt. Om iets voor 12.00 uur opende De Vos zijn terras aan het Ginnekenmarkt. Binnen no-time waren alle stoelen bezet. Onder andere cabaretier Guido Weijers nam plaats aan één van de tafeltjes.


De tafeltjes stonden allemaal netjes op 1.5 meter afstand. “Op deze manier kan het terras gewoon veilig open”, aldus De Vos. De horecaondernemer vindt het geweldig dat zoveel mensen meteen al op het terras zaten. “Het ziet er fantastisch uit, dit is hoe het hoort”, vertelde hij. “Ik geniet hier enorm van.”


Twee bezoekers waren Mathijs en Lara. Zij genoten beiden van een wijntje. Maar als ze hadden geweten dat er zó veel aandacht voor de heropening van het terras zou zijn, dan waren ze niet gegaan geeft Mathijs eerlijk toe. “Echt relaxed een drankje doen is het op deze manier niet.” Ook Mike en Marieke hebben plaats genomen aan één van de tafeltjes en dronken een biertje en een wijntje. “Eigenlijk was het helemaal niet ons plan om hier stipt om 12.00 uur te zitten hoor”, vertellen zij. “Maar we hebben net 1,5 uur gewandeld en zagen onderweg naar huis nog een leeg tafeltje. Dus toen hebben we besloten even te gaan zitten.”


Johan de Vos gaf eerlijk aan dat hij niet wist hoe lang de terrasgangers onbezorgd konden blijven genieten. “Ik verwacht wel dat er ingegrepen gaat worden”, vertelde hij iets over 12.00 uur. En daar kreeg hij gelijk in. Rond 12.30 uur greep handhaving in en moesten de terrassen gesloten worden. Tafel werden omgedraaid en stoelen werden opgestapeld. Gasten konden hun drankje staand nog even opdrinken Uiteindelijk kreeg de uitbater géén boete voor zijn actie. Dit omdat de gemeente Breda de actie zag als een demonstratie. De ondernemer kreeg bovendien steun van burgemeester Depla, die zijn begrip uitte voor de actie. "Was het een actie? Was het een manifestatie? Of was het een luide schreeuw om hulp? Allemaal een beetje waarschijnlijk. Maar in mijn ogen was het ook een handreiking van de horeca. Een handreiking om met ons als overheid na te denken hoe we zaken wel veilig kunnen organiseren. Stapje voor stapje. Met maatregelen waarmee we misschien zelfs in staat zijn om het virus beter te beteugelen", aldus Depla.


Crowdfunding

Omdat De Vos verwacht had een boete te krijgen voor zijn actie, startte hij de avond voor het protest al een crowdfundingactie om het boetebedrag op te halen. En dat was een groot succes. Hij had de ruim 4000 euro al binnen voordat hij zijn terras open gooide. Maar het geld was uiteindelijk niet nodig om een boete mee te betalen. De Vos koos er daarom een andere bestemming voor. Een deel van het geld gebruikt hij om de boetes te betalen van de negen oudere mannen die begin februari ieder een boete van 95 euro kregen voor 'samenscholen' op de bankjes bij de Hoge Brug.[n]

Afbeelding
Afbeelding