Lars Hobma, nr 11 van JONG
Lars Hobma, nr 11 van JONG Foto: JONG

Lars Hobma van JONG: 'Laat jongeren meebeslissen'

Bredanaar Lars Hobma staat op de elfde plek van de kieslijst van JONG. De nieuwe partij heeft al speerpunten klimaat, onderwijs en wonen. "Voor veel jongeren zijn dit de belangrijkste thema’s van dit moment."


JONG richt zich op de toekomst en wil dus ook toekomstbestendig beleid. "Zo laten wij de vervuiler betalen, investeren we in de kwaliteit van het onderwijs en zetten we de woningnood hoog op de politieke en maatschappelijke agenda", legt Hobma uit.

Waarom spreek deze partij jou zo aan? "Omdat wij het met z'n allen eens zijn dat jongeren moeten meebeslissen in de Tweede Kamer. Zelf ben ik vanaf mijn zestiende maatschappelijk actief en een betrokken Bredanaar. Mijn jonge leeftijd in combinatie met mijn ideeën, mening en visie roept veel weerstand op. Zo heb ik jarenlang gestreden voor een plek voor jongeren in het noorden van de Haagse Beemden. Dit plan werd destijds meteen de kop ingedrukt door de wijkmanager van de gemeente Breda en oud-wethouder Patrick van Lunteren (SP). Ik wil dat jongeren meer te zeggen krijgen, meer beslissingen mogen nemen en actief mee kunnen praten in zowel de landelijke als lokale politiek."
Welk onderwerp is voor jou persoonlijk het meest belangrijk?

"Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat jongeren een stem krijgen. Er wordt enorm vaak over, maar nooit met jongeren gepraat. Onze generatie krijgt straks de rekening gepresenteerd maar heeft er niks over te vertellen. Alle beslissingen die nu worden genomen zijn vaak in het voordeel van de volwassenen en ouderen die er warmpjes bij zitten, maar nadelig voor jongeren. Dit moet anders en daar wil ik mij de komende jaren hard voor maken."[n]