Afbeelding
Foto: Screenshot Netflix uit Extremely wicked shockingly evil and vile

'Film legt de focus op de intelligentie van de gevreesde seriemoordenaar'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. De lange versie van deze tip lees je op BredaVandaag.nl


Deze misdaadfilm uit 2019 is een biopic over Ted Bundy, een charmante en intelligente witte man, die in de VS voor de moord op drie vrouwen tweemaal ter dood werd veroordeeld (in 1979 en 1980). Vlak voor zijn executie in 1989 bekende hij de moord op meer dan dertig vrouwen. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, zijn de woorden van de rechter in de staat Florida toen Bundy het tweede doodvonnis tegen zich hoorde uitspreken.


Bundy ging georganiseerd te werk. Hij las true crime tijdschriften en wist daardoor hoe de politie bij de opsporing tewerk ging. Hij koos voor verwurging omdat dat weinig sporen achterlaat. Hij wiste zijn sporen zorgvuldig uit, verbrandde de kleding van zijn slachtoffers en liet geen hard bewijs achter op de plaats van het delict (die hij vaak meermalen bezocht). Het ontbreken van hard bewijs gaf Bundy bij de onderzoeken door justitie de mogelijkheid de getuigenverklaringen in twijfel te trekken. Bundy had een magische aantrekkingskracht op vrouwen. Hij was steeds smaakvol gekleed en goed verzorgd. Binnen de kortste keren waren er zwermen vrouwen om hem heen, wáár hij ook kwam. Van dit charisma maakte hij misbruik en het verklaart mede waarom hij zoveel slachtoffers kon maken.

De verdienste van regisseur Joe Berlinger is dat hij in deze misdaadfilm juist níet laat zien wat extreem verdorven, verbijsterend slecht en gemeen is, maar de focus legt op de obsessie en intelligentie van Bundy. Een meester in manipulatie. Bij de veroordeling tot de doodstraf in 1979 zei de rechter dat hij met tegenzin het (eerste) doodvonnis uitsprak, want hij was van Bundy onder de indruk geraakt. "U zou een goed advocaat zijn geweest,” zei de rechter, "en ik had u graag hier voor mijn balie aan het werk gezien. U bent echter een andere weg ingeslagen. Pas goed op uzelf en ik wil dat u weet dat ik niets tegen u heb.”

Dit is wat je moet weten over deze film:
- De film is losjes gebaseerd op een boek dat een van de ex-vriendinnen van Bundy - Elisabeth (Liz) Kendall - schreef.
- Er zijn (tot nu toe) zes speelfilms over Ted Bundy gemaakt, 13 documentaires en er zijn 22 boeken over hem geschreven.[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding