Afbeelding
Foto: Camiel Beekers

Op het Chasséveld stond zondag niemand met lege handen. Alle demonstranten had natuurlijk iets bij om kabaal mee te maken. Maar ook protestborden, vlaggen en andere attributen waren niet te missen.


Anne de Beus (22) had zondag misschien wel de meest duidelijke attributen meegenomen om haar standpunt duidelijk te maken: dode uitgedroogde bloemen hingen aan een touw om haar nek. “Het huidige demissionaire kabinet is als een strop voor het klimaat, daarom hangen deze dode bloemen aan een strop”, legt ze uit. “Het kabinet haalt de klimaatdoelen niet en stelt niet de prioriteit die het zou moeten stellen, dat vind ik niet kunnen.”

Anne geniet iedere dag van de natuur, maar ze is bang dat volgende generaties dat niet meer kunnen doen. “Ik demonstreer omdat ik wil dat volgende generaties een net zo mooie en leefbare wereld zullen hebben als wij.” Anne is niet de enige die hiervoor demonstreert. Ruim 35.000 mensen in heel Nederland sloegen zondag alarm over de klimaatcrisis. “Het is heel mooi dat zoveel mensen samenkomen met hetzelfde doel.”

Anne had naast de bloemen ook een pan meegenomen om veel lawaai te kunnen maken. Precies om 15.00 uur slaat ze zo hard als ze kan op de pan, zelfs haar houten lepel breekt af. "Het voelt goed om eens lekker herrie te kunnen maken met z'n allen. Dit is echt een alarm om anderen wakker te schudden, want zo kan het niet langer”, vertelt Anne.[n]