Afbeelding
Foto:

NOW INZICHTELIJK?

Vraag aan je buurman tijdens een borrel wat hij verdient en hij zal je aankijken of je net in zijn glas hebt gespuugd. Praten over je inkomen is in Nederland nog een groot taboe. Dat ligt heel anders als het gaat om de NOW, of wel de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Type even “NOW inzichtelijk” in op Google en je ziet in één oogopslag wat je buurman (of concurrent ) aan voorlopige uitkering heeft ontvangen. De overheid wil transparant zijn in deze cijfers: het gaat om overheidsgeld, dus we mogen allemaal weten waar dat geld terecht is gekomen. Dat vind ik een juiste beslissing: het is een subsidie en de overheid is altijd al helder geweest over de besteding daarvan. Het opvallende is, dat bij het lezen van de NOW cijfers bij een argeloze lezer de wenkbrauwen toch wel eens kunnen gaan.


NOW 1 en 2

Laten we eens kijken naar de voorlopige NOW 1 en 2-subsidie. Ondernemers, die zich over de maanden maart tot en met mei 2020 ( NOW 1) of juni tot en met september 2020 (NOW2) door corona geconfronteerd zagen met (een vermoeden van) een omzet terugval van meer dan 20% ten opzichte van een gemiddeld kwartaal in 2019, konden een aanvraag indienen. Ik keek onder de vindplaats “accountant” op deze site : 62 kantoren vroegen een gemiddeld bedrag van zo’n € 40.000,-- aan; maar dan zie je ook een kantoor dat in zijn eentje ruim 5 ton aan voorschot wegtikt. Dat is meer dan één vijfde van het totaal aan de 62 genoemde Nederlandse accountskantoren uitgekeerde bedrag.

Hoe dat kan, is mij een volstrekt raadsel. Het is toch een feit van algemene bekendheid dat accountantskantoren repeterend werk hebben? Een accountant begint toch per 1 januari voor zijn klanten de cijfers over het jaar ervoor op te maken? Je raakt toch het werk over 2019 niet kwijt als in maart 2020 corona opduikt? Je zou eerder zeggen dat je advies-uren dan omhoog gaan. Die vragen gelden voor mij ook voor een notariskantoor dat € 230.000,-- aan subsidie heeft aangevraagd (op een gemiddelde van €38.000,- - aan 72 van de in totaal 792 notariskantoren in Nederland in 2019). En dat in het jaar dat het notariaat landelijk een record aantal aktes passeerde. Hoe krijg je nou uitgelegd dat je over het eerste kwartaal van 2020 door corona zo veel minder werk hebt, dat je € 230.000,-- voorschot moet claimen uit een noodfonds? Wat onderscheidt je dat 90% van je collega’s geen beroep doen op deze regeling?


DEFINITIEVE CIJFERS

De definitieve toekenningen van de subsidies wordt nu vastgesteld. Met ruim 155.000 aanvragen en 14,4 miljard euro uitgekeerd is het mij een raadsel hoe hier de controle sluitend kan worden uitgevoerd. In sommige gevallen moet een deskundigen –of accountantsverklaring worden overgelegd. Zolang die verklaring echter tot (bijvoorbeeld) de maanden maart, april en mei 2020 voor NOW 1 beperkt blijft, zegt zo’n verklaring mijns inziens niets: moet je niet gewoon kijken naar de omzet over een heel jaar?

Ik denk dat door de inzichtelijkheid van de NOW kan worden voorkomen dat die regeling wellicht soms afzichtelijk is gebruikt: je buurman -de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bijvoorbeeld?- kan meekijken.