Afbeelding
Screenshot trailer

'Deze film gaat over de stilte in het hoofd van een drummer die doof wordt'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Sound of Metal’. Lees de lange versie van deze tip op Bredavandaag.nl


Deze film gaat niet over harde Heavy Metal, maar over stilte. Over de stilte in het hoofd van een drummer, die plotseling doof wordt.

Ruben (Riz Ahmed) vormt samen met zijn vriendin Lou (Olivia Cooke) het metal duo Blackgammon. Ruben is de drummer, Lou de gitarist. Kenmerkend voor heavy metal zijn uitgesponnen gitaarsolo’s en dreunende beats, zó keihard, dat je maag erdoor van streek raakt. Ruben en Lou trekken door Amerika in een vintage camper van glimmend metaal en treden overal op. Maar als Ruben merkt dat hij Lou haast niet meer hoort, raakt hij in paniek. Een oorarts maakt hem duidelijk dat zijn gehoor grotendeels weg is en dat het niet beter zal worden, wel slechter. Maar Ruben wil door. Tot het niet meer gaat omdat hij niets meer hoort.


Knap staaltje cinematografie

Van regisseur Darius Marder moest Riz Ahmed bij het acteren vooral op zijn instinct vertrouwen en zijn acteerprestaties bij de opnames niet analyseren of rationaliseren. Dat heeft goed gewerkt, want de ontreddering spat van het scherm met Riz Ahmed in de rol van dove drummer. De ontwikkeling van succesvolle drummer naar wanhopige dove, die (letterlijk) alles moet loslaten om een nieuwe wereld te kunnen omarmen, laat regisseur Marder haast organisch verlopen, zodat ook de horende kijker zich in deze bijna dove man kan verplaatsen. Dat is een knap staaltje cinematografie, als je bedenkt hoe belangrijk geluid is in een film.


Wat je moet weten:
- Op 25 april worden de Oscars toegekend. De film Sound of Metal is in zes categorieën genomineerd, waaronder beste film, beste acteur (Riz Ahmed), beste geluid en beste originele scenario.[n]

Afbeelding