Afbeelding
Screenshot Trailer

‘Bij deze docu zit je een uur en drie kwartier op het puntje van je stoel'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Collective’. Lees de lange versie van deze tip op BredaVandaag.nl.


Denk je dat corruptie in Europa bijna niet bestaat? Nou, dan heb je de film Collectiv nog niet gezien. Deze documentaire uit 2019 laat je met verbijstering achter. Hij toont een indringend beeld van de door en door corrupte gezondheidszorg in Roemenië, lid van de EU, waar de politieke maffia zich verrijkt over de rug van patiënten, die vechten om hun leven. Neem van mij aan: je zit een uur en drie kwartier op het puntje van je stoel.
30 oktober 2015. Een Heavy Metal band speelt een concert, maar er breekt brand uit. Vluchtwegen zijn er amper. Die avond komen 26 bezoekers om het leven en zijn er 180 gewonden. Tientallen slachtoffers komen met ernstige brandwonden in de ziekenhuizen terecht. Daarvan overlijden er nog eens 38. Een vader vraagt: ‘Hoe kan iemand die ontsnapte aan het vuur, alsnog twaalf dagen later sterven in het ziekenhuis?' Dat is het beginpunt van de documentaire. Onderzoeksjournalisten Mirela Neag en Catalin Tolontan ontdekken dat de meeste van de 38 patiënten in het ziekenhuis zijn gestorven aan bacteriële infecties. Hoe komt dat? De ontsmettingsmiddelen die in de ziekenhuizen worden gebruikt, blijken sterk verdund. Iedere liter werkzame stof is tien keer verdund. Maar voor iedere verdunde liter betaalt de staat wel de volle prijs. Hier wordt grof geld verdiend door corrupte politici, ziekenhuisdirecteuren en toezichthouders, terwijl de patiënten sterven. Bij een documentaire als deze liggen emoties als grote verontwaardiging en diep verdriet op de loer. Het knappe van Collective is dat regisseur Alexander Nanau wegblijft van emoties en vooral registreert. Het trekken van conclusies laat hij over aan de kijker. De ouders van de slachtoffers hopen dat Collective een Oscar wint, zodat meer mensen op de hoogte raken van het schandaal en er iets ten goede kan keren.[n]



Afbeelding