Een mobiele flitspaal, Brabant gaat voor nul verkeersdoden,
Een mobiele flitspaal, Brabant gaat voor nul verkeersdoden, Foto: Tom van der Put

Aantal verkeersdoden in Brabant fors gedaald

BREDA - Het aantal verkeersdoden in Noord-Brabant is volgens het CBS in 2020 met bijna een derde gedaald van 142 naar 99. Wat de precieze oorzaak is van de daling valt niet af te leiden uit de CBS-cijfers. Duidelijk is wel dat de daling niet (alleen) verklaard kan worden door de gevolgen van corona, want in andere provincies met veel verkeersdoden daalde het aantal niet of nauwelijks.

DOOR DE REDACTIE


Gedeputeerde mobiliteit Christophe van der Maat: “Vorig jaar sprak ik de hoop uit dat het aantal ongelukken in 2020 hard zou dalen, dat komt gelukkig uit. Deze positieve ontwikkeling is goed nieuws, maar ik blijf het herhalen: iedere verkeersdode is er een teveel. De ambitie blijft onverminderd nul verkeersslachtoffers en daar werken we hard aan.”


Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van het hoge aantal verkeersdoden in Brabant doet de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onderzoek naar de dodelijke ongevallen in Brabant in 2018 en 2019. Deze analyse zou najaar 2020 door het SWOV worden opgeleverd, maar is vertraagd. Ook de Zuidelijke Rekenkamer doet onderzoek naar de verkeersveiligheid in Brabant.


Gedrag, handhaving en infrastructuur

Parallel aan deze onderzoeken werken in Noord-Brabant de provincie, gemeenten, politie, OM, Rijkswaterstaat en andere partners aan verbetering van de verkeersveiligheid aan de hand van het Brabants Verkeersveiligheidsplan 2020-2024. In maart is Brabant daarvoor nog gestart met een nieuwe nieuwe verkeersveiligheidscampagne: 'Jouw actie telt'. Dit initiatief van de provincie Noord-Brabant richt zich vooral op gedragsverandering, aangezien ons gedrag de meest voorkomende oorzaak van verkeersongevallen is (90 procent). De komende maanden verschijnen in (online) media, op bussen en in abri’s beelden waarin het gedrag van deelnemers aan het verkeer in Brabant centraal staat. De campagne ondersteunt de ambitie van NUL verkeersslachtoffers die is opgenomen in het Brabants Verkeersveiligheidsplan (BVVP).


Hoe klein of groot een actie ook is, iedereen kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het voorkomen van slachtoffers. Door bijvoorbeeld geen telefoon, drank of drugs te gebruiken in het verkeer, drie keer te kijken voor het oversteken of tot tien te tellen bij vervelende situaties. Gedeputeerde mobiliteit Christophe van der Maat: “In de campagne komen bewuste of onbewuste handelingen terug om te benadrukken dat ieders actie in het verkeer, van mij maar ook van jou, het verschil kan maken. Ieder slachtoffer is er één te veel.”


Pijlers

De twee andere belangrijke pijlers onder verkeersveiligheid zijn handhaving en het onderhouden en verbeteren van de infrastructuur. Zo wil de provincie de komende jaren miljoenen euro’s extra uittrekken voor kleinschalige verkeersveiligheidsmaatregelen op het provinciale wegennet, zoals bijvoorbeeld bermbeveiliging, ribbelmarkering en het verbeteren van fietsoversteken en kruispunten.[n]