Afbeelding
Foto: Conny van Caam

Na zoektocht toch friet voor Stampersgat

STAMPERSGAT - Er waren geen Halderbergse ondernemers die er iets voor voelden om voor langere tijd friet te verkopen in Stampersgat. Dat zegt het college in een reactie op vragen vanuit een drietal politieke partijen. Zij vroegen zich af waarom er twee dames uit Ridderkerk in Halderberge friet komen verkopen, terwijl de Halderbergse horeca in zwaar weer zit.


DOOR VERA DE GEUS


Er komt op woensdagen en zondagen een frietkraam in Stampersgat te staan. De gemeente heeft hier vergunning voor verleend, omdat er al jaren geen cafetaria meer in het dorp is. “Er is een aanvraag ingekomen om standplaats te kunnen innemen met een snackwagen op de woensdagen en zondagen in Stampersgat. In Stampersgat is de enige cafetaria al jaren geleden gesloten en er is tot op heden nog geen nieuwe voor in de plaats gekomen. In het verleden heeft er wel altijd een snackwagen gestaan, maar deze is gestopt”, aldus de gemeente Halderberge die groen licht heeft gegeven.


Leefbaarheid

“Via de Centrale Vereniging Ambulante Handel is de gemeente in contact gekomen met een standplaatshouder die op zoek was naar een standplaats voor de verkoop van friet. We hebben gekeken welke mogelijkheden er binnen de gemeente Halderberge beschikbaar waren”, zo legt de gemeente uit. De partijen vroegen zich af waarom er niet via de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland gevraagd is of er een lokale ondernemer interesse heeft om met een frietkraam op Stampersgat te gaan staan. “Zeker in deze Coronatijden”, zo zeiden zij. De gemeente geeft echter aan niet over één nacht ijs te zijn gegaan. “Al enkele jaren zijn we actief op zoek om zo de leefbaarheid te vergroten. Aan de diverse cafetaria’s is in het verleden concreet de vraag gesteld of ze met een kraam een standplaats in willen nemen. De ondernemers zagen dit zelf niet zitten.”


Wildgroei

De gemeente ziet de vergunning voor frietverkoop in het dorp los van de coronamaatregelen en voelt er dan ook niets voor om andere horeca-ondernemers tijdelijk friet te laten verkopen in een kraam. "Wij vinden het niet verstandig om voor zo'n korte tijd een extra partij toe te staan. Wij willen het risico niet lopen dat eind januari geen frietkar meer in Stampersgat staat. Vanwege de bijzondere situatie die Covid 19 met zich meebrengt is er nog aanvullend gekeken in hoeverre er medewerking verleend kan worden aan initiatieven vanuit de horecaondernemers maar wij vinden het niet gewenst dat op allerlei plaatsen in de openbare ruimte ‘extra' afhaalpunten komen. Met bijna 50 horecaverkooppunten dreigt op die manier een wildgroei, terwijl al die verkooppunten op dit moment prima bereikbaar zijn. Als ze op eigen terrein extra faciliteiten willen treffen, dan denken we daar actief in mee.”


Vergunning

Tenslotte wilden de partijen weten wat de afspraken zijn. "Wat zijn de sancties op het niet nakomen afspraken? Zondag 22 november, waren ze al niet aanwezig”, zo zeiden ze. Volgens de gemeente is er echter geen contract getekend, wel hebben zij een vergunning voor vijf jaar gekregen. B&W geeft aan dat er toen technische problemen waren waardoor de onderneemster afwezig waren. "Zij hebben dit duidelijk op social media aangegeven. Dat is overmacht." [n]