Nol Krijnen
Nol Krijnen

Blokhut wordt dorpshuis van Bosschenhoofd

BOSSCHENHOOFD - De kans is groot dat de Blokhut in Bosschenhoofd de functie van dorpshuis gaat krijgen. De behoefte aan een dorpshuis is groot en de huidige ouderensoos kan volgens het college van B&W na de nodige verbouw, uitbouw en de toevoeging van parkeergelegenheid deze functie gaan vervullen.


DOOR VERA DE GEUS


De gemeente Halderberge en de Ouderenbond zijn met elkaar in gesprek om een dorpshuisfunctie op de plek van ouderensociëteit De Blokhut mogelijk te maken. Ook vindt overleg plaats met de Parochiële Charitasinstelling, die de grond van De Blokhut en omgeving in eigendom heeft en momenteel in erfpacht uitgeeft aan de gemeente Halderberge. "Bosschenhoofd heeft een grote wens voor een dorpshuisfunctie", weet wethouder Thomas Melisse. "Het is in Halderberge ook nog het enige dorp die dat niet heeft. Er zijn natuurlijk oude schoenen weggegooid met de sloop van de Schakel. Men was toen in de veronderstelling dat de aula van basisschool 't Bossche Hart deze functie kon overnemen, maar dat is niet het geval. Althans, niet voldoende."


Scouting

Om die reden is de gemeente in gesprek gegaan met de Ouderenbond die sinds jaar en dag in de Blokhut aan de Pastoor van Breugelstraat zit. "Zij hebben echter een contract tot eind 2023, maar gelukkig krijgen we alle medewerking van voorzitter Nol Krijnen en wil hij de Blokhut eventueel al eerder overdragen aan ons. Ook hij wil Bosschenhoofd niet zo lang laten wachten op een dorpshuis. Dat waarderen we enorm. Daarom kunnen we nu al een plan maken waarmee we naar de gemeenteraad kunnen, naar verwachting deze zomer zodat we dit jaar nog aan de slag kunnen met uitbouwen en verbouwen om de Blokhut geschikt te maken voor een dorpshuisfunctie. Ook kijken we naar het scoutinggebouw en de duivenverblijven", aldus Melisse die aangeeft dat ook Charitas al heeft aangegeven mee te willen werken.


Draagvlak

Het draagvlak is groot in Bosschenhoofd. "We hebben door het onderzoek niet alleen gezien hoe groot de wens is, er is ook een aardige lijst ontstaan van mensen en verenigingen die zich er daadwerkelijk voor in willen zetten." Zo wil stichting Groet en Ontmoet Bosschenhoofd zich inzetten voor de omvorming van De Blokhut tot een dorpshuis waar groeten en ontmoeten centraal staat. Verenigingen die hier hun intrek kunnen nemen en enthousiaste dorpsgenoten die hun ideeën voor activiteiten voor medebewoners waar kunnen maken, eventueel met ondersteuning vanuit groet en ontmoet Bosschenhoofd. De verenigingen in Bosschenhoofd worden met een nieuwe vragenlijst gevraagd of De Blokhut inderdaad een geschikte accommodatie kan zijn en kunnen aangeven wat zij precies nodig hebben om daadwerkelijk gebruik te maken van het dorpshuis. Met die inbreng wordt in beeld gebracht welke aanpassingen nodig zijn aan De Blokhut en wat de kosten daarvan zijn. Dit voorstel wordt vervolgens voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de raad voor de zomer een besluit neemt. [n]