Afbeelding

HALDERBERGE - Een frietje met of een frietje speciaal. Curry, ketchup of juist met mayo en satésaus. Of Joppiesaus. Een vaste frietdag in de week of gewoon als je er zin in hebt. Friet met een snackje, met een half haantje of gewoon even een puntzak ‘uit het vuistje’. Friet leeft. Vraag aan een willekeurige voorbijganger waar ze de lekkerste friet hebben en je krijgt meteen een antwoord. Reden genoeg om eens een kijkje te nemen bij drie frietzaken in de gemeente Halderberge.

Sinds 2015 runnen Wendy (34) en Jack Hu (36), beiden geboren in China, cafetaria Nieuw Schuitje in Oudenbosch. “China is het land van de rijst en Nederland het land van de aardappel dus is het logisch dat friet hier zo populair is,” menen ze. “Naast de bekende snacks lopen de zelfgemaakte shoarma- en stoofvleesschotels erg goed.”

Wendy vindt friet ook lekker, maar Jack opteert meer voor een broodje kroket met mayonaise. "Onze klanten kunnen bij ons kiezen uit een bakje, waar de saus apart in kan of uit een familiezak. Onze klanten komen hier uit de wijk, maar ook wel uit Bosschenhoofd en Zegge. We zitten naast twee supermarkten dus na het boodschappen doen is het makkelijk om een frietje mee te nemen. Er komt hier zelfs een echtpaar uit Fijnaart wekelijks een frietje stoofvlees eten. Huisgemaakt stoofvlees heeft bij elk cafetaria, door de manier van bewerken en toevoegen van kruiden, een eigen smaak en die van ons vinden ze het lekkerst. Oudere klanten bestellen doorgaans hetzelfde, maar jongeren proberen meer uit. De xxl-frikandellen, mexicano's en kipnuggets doen het goed, maar eigenlijk lopen alle snacks wel.” Daarnaast verkopen ze ook zelfgemaakte shoarma, saté en gehaktballen. "De gerechten die we zelf maken zijn ook onze specialiteiten. Onze satésaus is ook erg populair. Veel klanten nemen deze erbij. Wij leveren goede kwaliteit, zijn enthousiast en aardig. Dat maakt dat klanten steeds terugkomen. Het frietvet zeer regelmatig vervangen is het allerbelangrijkste,” geven ze als tip.[n]