Het CDA hoopte dat de kast in Bosschenhoofd op deze wijze verfraaid kon worden.
Het CDA hoopte dat de kast in Bosschenhoofd op deze wijze verfraaid kon worden.

Schakelkast Bosschenhoofd blijft toch 'saai en grijs'

BOSSCHENHOOFD - De schakelkast op het Midzomerplein in Bossschenhoofd blijft 'saai en grijs'. Simone Dirven vroeg om de kast te pimpen, zodat deze wat aantrekkelijker wordt. Dat blijkt echter niet haalbaar, zo weet het college. "We hebben het voorgelegd aan de eigenaar van de kast. Deze heeft aangegeven dit om allerhande redenen niet niet te willen", aldus wethouder Jan Mollen.

DOOR VERA DE GEUS


Het CDA wil dat de nieuwe grote schakelkast op het Midzomerplein in Bosschenhoofd in een bijna letterlijk nieuw jasje gestoken wordt. ”Die kast is fors en behoorlijk saai grijs!”, aldus Simone Dirven die het college recent vroeg of deze wat verfraaid kan worden. De CDA-fractie kreeg deze vraag naar eigen zeggen vanuit omwonenden en wilde het verzoek graag doorspelen naar het gemeentebestuur. “Onlangs werd aan de rand van het Midzomerplein in Bosschenhoofd een grote schakelkast geplaatst. Die kast met allerlei nutsvoorzieningen voor toekomstige festiviteiten en markten is fors en behoorlijk saai grijs! Kan die kast alstublieft verfraaid worden, zodat hij wat beter past in de omgeving”, zo luidt het verzoek van de bewoners.


Kunstkast

Simone Dirven kwam met een tweetal voorstellen die elders in het land gebruikt zijn om dergelijke kasten te pimpen. Een van de voorstellen betreft het beplakken van de grijze zoals ook in Breda is gebeurd (zie foto). Een andere optie is het laten beschilderen van de schakelkast. In onder andere Aalsmeer mogen lokale kunstenaars/inwoners de kast omtoveren tot Kunstkast door middel van handgeschilderde kunstwerken. “Het Kunstkast project verfraait de buurt en verbetert de leefomgeving. Het project bevordert het contact tussen de bewoners onderling en met de gemeente. Aalsmeerders worden gestimuleerd om innovatief en kleurrijk werk te maken”, zo stelde men. Dirven ziet dit ook graag in Halderberge gebeuren.


Opwarmen

Het college van B&W heeft contact gezocht met de eigenaar van de kast, maar die ziet het plan allerminst zitten. "Deze kast is een wijkkast voor de glasvezelaansluitingen in Bosschenhoofd. De kast is voorzien van een speciale coating om het zonlicht te reflecteren, zodat er geen sprake is van opwarming van de kast. Door het aanbrengen van kleuren kan de kast opwarmen en zal er meer energie voor ventilatoren gebruikt moeten worden om de kast te koelen. Een bijkomend effect zou kunnen zijn dat door het frequenter draaien van ventilatoren bewoners meer geluidshinder zou kunnen ervaren. De eigenaar van de kast geeft verder aan juist energie te willen besparen (tot wel 75%) en verwijst daarmee ook naar hun verantwoordelijkheid, het klimaatverbond en het SER akkoord."


Argumenten

Wethouder Jan Mollen begrijpt het verzoek vanuit het CDA. "Zo'n kast is inderdaad geen fraai gezicht dus in die zin snappen wij zeker waarom het CDA hier aandacht voor vroeg. Zo'n kleurige kast spreekt toch meer aan, maar wij zijn geen eigenaar. Bovendien zijn de argumenten wat betreft energiegebruik natuurlijk niet van tafel te vegen", besluit hij. [n]