Extra coronasteun om woonlasten te betalen

HALDERBERGE - Halderbergenaren kunnen een bijdrage van maximaal 750 euro per maand krijgen om hun woonlasten van meer dan 1500 euro per maand te betalen als zij minder inkomen hebben door corona-maatregelen. Deze extra financiële steun is expliciet bedoeld om woonlasten te betalen en staat los van eigen vermogen. Daarnaast mag de partner zo'n 2100 euro netto of minder verdienen. "Het is voor ons niet in te schatten hoeveel mensen hier gebruik van zullen maken dus dat betekent in die zin wel een financieel risico. Het Rijk stelt een kleine 135.000 euro voor Halderberge beschikbaar. Hetgeen hoger uitvalt, is voor onze rekening", zo zegt wethouder Thomas Melisse.


DOOR VERA DE GEUS


Inwoners van de gemeente Halderberge die vanwege een terugval in inkomsten de noodzakelijke woonlasten niet meer kunnen betalen, kunnen daar sinds deze maand ondersteuning voor aanvragen. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een landelijke regeling die door gemeenten nader ingevuld wordt. De gemeente Halderberge heeft hiervoor vanuit het Rijk 133.532 euro voor gekregen.


Steunpakket

De regeling die vanaf 2 maart is ingegaan is er voor huishoudens die bijvoorbeeld door baanverlies, terugloop van opdrachten of noodgedwongen sluiting van de zaak in coronatijd minimaal 25 procent netto minder inkomen hebben ten opzichte van januari of februari 2020. De regeling geldt niet alleen voor ondernemers. Particulieren, zelfstandigen en ondernemers kunnen een aanvraag doen voor een tijdelijke uitkering als tegemoetkoming in de noodzakelijke woonlasten. Dit geldt ook voor mensen die in de WW zijn beland of al gebruik maken van regelingen uit een ander steunpakket van de overheid.


Salarissen

"Voor veel mensen in deze situatie drukken de woonlasten op dit moment zwaar op het huidige inkomen, waardoor zij in de problemen dreigen te komen bij de betaling van bijvoorbeeld huur, hypotheekrente of de rekeningen voor gas, water en elektriciteit. Ik ken ondernemers die hun handen vol hebben aan het uitbetalen van salarissen en het voldoen van de lasten voor hun zaak. Om te voorkomen dat zij privé in de problemen komen, willen we hier ruimhartig in zijn" aldus Melisse.


'Als we onze inwoners nu niet helpen, verergert de problematiek'


Inschatting

De wethouder geeft aan dat de regeling om die reden financieel gezien een risico is voor de gemeente. "We hebben een kleine 135.000 euro gekregen, maar het Rijk vraagt ons tegelijkertijd om ruimhartig met de regeling om te gaan. Het is voor ons echter niet in te schatten hoeveel mensen van de regeling gebruik gaan maken", zegt hij. "Als we onze inwoners nu niet helpen, verergert de huidige problematiek en komen we hen straks tegen in de schuldhulpverlening of erger."


Aanmelden

Werkplein Hart van West-Brabant gaat de regeling uitvoeren voor de D6-gemeenten en dus ook voor de gemeente Roosendaal. Het TONK-loket is sinds 2 maart geopend en gaat in met terugwerkende kracht op 1 januari 2O21 en loopt tot 1 juli 2O21. [n]