Afbeelding
Foto: Bravis

Bravispunt Oudenbosch opent op 6 april

OUDENBOSCH - Op 6 april start het Bravis ziekenhuis met een drietal Bravispunten: in St.Willebrord, Steenbergen en Oudenbosch. In deze Bravispunten kan men onder andere terecht voor behandelingen en onderzoeken, bloedprikken en begeleide beeldbelconsulten.

Vorig jaar is het Bravis ziekenhuis, samen met de huisartsen en zorgpartners, begonnen met nieuwe manieren van zorg verlenen. Behandelingen waarvoor patiënten regelmatig naar het ziekenhuis moesten komen, worden nu thuis gedaan. De verpleegkundige komt dan bij de patiënt langs voor bijvoorbeeld chemotherapie, langlopende antibioticakuren of een bloedtransfusie. Ook vrouwen die lijden onder ernstige zwangerschapsmisselijkheid hoeven niet meer dagen in het ziekenhuis te blijven, maar krijgen hun medicijnen thuis toegediend. Deze nieuwe manier van werken verlaagt de druk op het ziekenhuis, maar is vooral prettig voor de patiënt. Want het geeft een hoop rust, kost minder tijd, en het scheelt heel veel ritjes naar het ziekenhuis.


Bravispunten
Toen in maart 2020 de coronapandemie uitbrak werd het nog duidelijker hoe belangrijk het is om niet meer voor alles naar het ziekenhuis te hoeven. Daarom is de volgende en logische stap het openen van Bravispunten. Dit zijn kleinschalige voorzieningen in de regio, waar men terecht kan voor specialistische zorg waarvoor niet alle hightech apparatuur van het ziekenhuis nodig is. Een Bravispunt is meestal in de buurt van een huisartsenpraktijk. Er kan bloed worden geprikt en er worden medische onderzoeken of behandelingen gedaan. Daarnaast zal het mogelijk zijn om onder begeleiding te beeldbellen met de eigen arts of verpleegkundige. Bovendien is er een informatiepunt met de mogelijkheid van een spreekuur of consult door een medisch specialist. Hoe een Bravispunt er precies uit komt te zien, hangt af van de vraag in de buurt. Het Bravis werkt daarom samen met lokale en regionale zorgverleners.


Onderzoeken
Onderzoeken die een huisarts nodig kan hebben om zorg adequaat te kunnen leveren, maar die eerder in het ziekenhuis moesten worden gedaan, kunnen voortaan ook op het Bravispunt worden aangeboden. Dichtbij voor de patiënt, snel en zonder lange reistijden. Hierbij kan het om een hartfilmpje gaan, het opnemen van hartritmestoornissen, bloedprikken, 24-uurs bloeddrukmetingen, fundusonderzoek en later ook echo’s. De onderzoeken worden uitgevoerd door medewerkers van Diagnovum, waar het Bravis Ziekenhuis een samenwerking mee heeft. De uitslagen worden beoordeeld door een medisch specialist van het Bravis die weer rapporteert aan de huisarts. De informatie is direct beschikbaar in het dossier van de huisarts.


Dialyseren
In de meeste Bravispunten zal een dialysevoorziening komen waarin twee nierpatiënten tegelijk gedialyseerd kunnen worden. De Bravispunten worden ook ingericht voor beeldbelconsulten. Voordat de crisis losbarstte dacht men over deze zorg op afstand dat het misschien zou leiden tot minder contact. Maar niets is minder waar. Beeldbelconsulten worden meestal ervaren als een veilige en persoonlijke manier om elkaar te spreken en ook de drempel om de specialist eens te bellen wordt lager. Toch is beeldbellen nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom maakt het ziekenhuis het mogelijk om in een Bravispunt te wennen aan beeldbellen met de arts of verpleegkundige.[n]