Afbeelding
Archieffoto: Peter Braakmann

De Vossenberg wordt
definitief geen monument

HALDERBERGE - De Vossenberg in Oudenbosch wordt echt geen gemeentelijk monument. Ook de vier andere panden uit de periode 1940-1970 die op de nominatielijst stonden, krijgen deze status niet. Stichting Cuypersgenootschap maakte bezwaar tegen het eerdere besluit, maar tevergeefs. Belangrijke reden is dat de meeste pandeigenaren helemaal niet te wachten op een monumentale status.

DOOR VERA DE GEUS


De gemeente kreeg eerder middels een aangenomen motie opdracht van de raad om te onderzoeken of er waardevolle panden uit deze periode beschermd moesten worden, maar de huidige monumentenlijst blijkt voldoende representatief voor het lokaal cultuurhistorisch erfgoed. Ook stonden de woningeigenaren op zijn zachtst gezegd niet te juichen.


Motie

Het project Jonge Bouwkunst werd opgestart na een motie van de gemeenteraad. Men wilde laten onderzoeken welke gebouwen in Halderberge stammen uit de periode 1940-1970 en welke daarvan in aanmerking zouden komen voor de monumentenlijst. In juni 2018 is daarop besloten om zeventien panden te laten onderzoeken en waarderen. Ook de eigenaren van de gebouwen werden daarbij betrokken. Daarbij bleek echter dat de zij geen voorstander zijn van het aanmerken van hun huis als monumentaal pand. Wegens het gebrek aan draagvlak en gezien de economische en financiƫle belangen zouden de gebouwen dan ook niet op de monumentenlijst komen.


'Huiseigenaren zitten niet op deze
monumentenstatus te wachten'


Motivering

Stichting Cuypersgenootschap maakte bezwaar tegen het eerdere besluit en wilde hiermee er toch voor zorgen dat drie woningen, het Thomas More-gebouw en De Vossenberg op de lijst zouden komen. Het besluit wordt nu ingetrokken, maar dat betekent niet dat de wens van de stichting vervuld wordt. "We volgen het advies van de bezwarencommissie. Deze stelt dat er inderdaad te weinig draagvlak is en dat de noodzaak er niet is om extra panden aan te wijzen als monument. De huidige monumentenlijst is voldoende representatief voor het lokaal cultuurhistorisch erfgoed. We moeten dit echter beter onderbouwen en dat zullen we ook doen", aldus wethouder Hans Wierikx. [n]