Groep 3A BS TaLente
Groep 3A BS TaLente Foto: Johan Wagenmakers

OUD GASTEL - Het thema van de Koningsspelen was dit jaar: IK+JIJ=WIJ. Het thema kwam terug in het Koningslied en in de vele activiteiten die op scholen door heel het land georganiseerd werden. Zo ook op de basisscholen TaLente en De Linde.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De scholen trokken de afgelopen jaren samen op tijdens de Koningsspelen, maar vierden nu noodgedwongen deze dag elk met een apart programma. “We zijn blij dat we iets kunnen doen wat binnen de mogelijkheden ligt. Het belangrijkste is dat de kinderen een leuke dag hebben,” zeggen directeuren Jan Peeters van TaLente en Bob Schram van De Linde. “Onze gezamenlijke activiteiten gaan dan wel niet door, maar elke klas of groep heeft in hun eigen bubbel een eigen programma opgesteld.”

Koning Jan

Basisschool TaLente opent de dag met een filmpje waarop Koning Jan ontvangen wordt door juffrouw Marga. Alle groepen zien op het eigen Digibord dat hij het jammer vindt dat er geen kinderen op hem staan te wachten. “Beste Talentjes, jammer genoeg kunnen de Koningsspelen niet doorgaan zoals het normaal gaat, maar ik wens jullie veel plezier toe bij de kwisjes, de buitengym, het samen spelen en samen eten tijdens mijn Koningsspelen." Bij openbare basisschool De Linde zingen en dansen de kinderen als opening in groepjes op het schoolplein mee met het Koningslied. “Twee jaar terug hadden we met beide scholen buiten een gezamenlijke opening en hielpen ouders de gehele dag mee met allerlei clinics. Dat kan nu allemaal niet. Lunch is nu net als andere dagen, waarbij ieder in zijn eigen bubbel blijft."

Buiten

Toch is er wel een algemeen programma opgesteld, wat klassikaal uitgevoerd wordt. “De werkgroepen hebben ideeën geopperd en het is aan de leerkrachten overgelaten wat ze daar mee doen.” Veel sport, spelletjes, zang, dans, tekenen en kleuren bepalen de dag. “Nee, beslist géén les vandaag. En door het goede weer kunnen de kinderen veel buiten zijn. Door het grote buitenterrein wat we hier hebben komen we goed weg. Met dank aan SC Gastel die de velden beschikbaar stelt, is er zoveel ruimte rondom onze scholen om veilig buitenactiviteiten te doen.”

Filmmiddag

In groep 3 A van Juffrouw Inge van TaLente zijn de kinderen erg enthousiast en dansen volop mee met de clip van het Koningslied. Meneer Jan van De Linde is met zijn groep op het voetbalveld bezig met een diamantspel. Fanatiek zijn de kinderen in de weer om het spel te winnen en om zeker niet te verliezen. Ondertussen krijgt Groep 8 van De Linde op het korfbalveld een clinic die de gehele ochtend in beslag neemt en waarbij de eerste fijne kneepjes van het korfbalspel worden uitgelegd. Na de lunch staat er bij De Linde een filmmiddag op het programma. "Onze filmavond kon niet doorgaan, daarom doen we dat vanmiddag. Klassikaal heeft elke groep zijn eigen film kunnen uitzoeken. Komen ze tot rust en kunnen daarna lekker met vakantie gaan,” zegt Bob tot slot.[n]