Portretfoto.
Portretfoto. Foto: Marc Verwiel, vakfotograaf

Schrijversjubileum voor Hoevense auteur Ad Christianen

HOEVEN - ‘Aangenaam’ is de jubileumbundel van de Hoevense auteur. Het betreft een speciale uitgave voor zowel de nieuwe als de inmiddels bekende lezer. Een ‘aangekleed’ verzamelwerk met daarin van alle bundels de originele coverfoto’s, de samenvatting, een proeverij van twaalf limericks met het verhaal achter het verhaal ofwel de totstandkoming en verdere achtergrondinformatie. Een unieke gelegenheid voor een inkijk in zijn hele werk en een ‘ontmoeting backstage’.


De limericks, deels zoals gebruikelijk en deels taalkundig anders dan anders, variëren van grappig, leuk, uitdagend en pikant tot serieus en leerzaam. Een en ander conform zijn doelstelling ‘leren en vermaken’.

De lezers zijn steeds verrast hoe dichtbij en herkenbaar ze zijn. Verbazingwekkend en bewonderenswaardig. Een glimlach en een uitbundige lach, al dan niet met een blos op het gezicht, blijven nooit uit.

De uitgeverij benadrukt zijn creativiteit, zijn veelzijdigheid en doorzettingsvermogen.

Binnen een thema is elke limerick een verhaaltje op zich. Gezien de diversiteit van de onderwerpen en het grote aantal is het volgens hem dus lastig om met een kleine proeverij een volwaardig inzicht te geven in de volle breedte van een bundel. Het is een poging om de nieuwsgierigheid op te wekken met de aantekening dat het geheel beduidend meer is dan de som der delen, inclusief de rijkelijke illustraties en de gedeeltelijke interactiviteit.

Stuk voor stuk zijn ze vermakelijk en leerzaam voor jong en oud, voor zowel de lezer als de zogenaamde ‘Ik ben geen lezer’. Ze zijn handzaam en vermakelijk voor thuis of onderweg.

Limericks vallen onder de categorie gedichten, maar daarbinnen hebben ze een speciaal, min of meer komisch en aanstekelijk karakter.

De voormalige gemeenteman, maatschappelijk werker van origine, laatstelijk psychosociaal coach, European psychotherapist en NLP-trainer heeft een nuchtere en humoristische inborst. Hij speelt graag met woorden, met zinnen en rijmen. Als zodanig spreekt de limerickvorm hem aan, van de gangbare limer-Ricks tot en met de meer eigen langere versies als limer-Ads.


Drijfveer

Mensen iets bijzonders aanbieden, vermaken en (bij)leren, dat is zijn drijfveer. Het past hem als een jas. Maar de doorlooptijd bij de uitgeverij is inmiddels veel langer geworden. Dit doet voor hem afbreuk aan de binding met het manuscript en het schrijfplezier.

Door toeval is hij gaan schrijven en zelf heeft hij nooit gedacht tot dergelijke bundels en de omvang hiervan te komen.

Voor het najaar zit er weliswaar een nieuwe in de pen met de werktitel Kiskras, kriskras door Nederland. Een bundel voor het brede publiek met de toevoeging van toeristische informatie. En vanaf 2022? “Pluk de dag zegt hij. Ik zie wel. Dit of iets anders, voor mezelf, voor een ander of samen met een ander, als het maar leuk is. Ik heb ook al diverse songs van een andere tekst voorzien, maar helaas nog geen zanger(es)/band gevonden voor de opname van door managementbureaus verlangde promo’s".

Acht en een half jaar geleden is hij gestopt met zijn werkzaamheden. Een aangename invulling van de beschikbare tijd, diverse mensen pro deo de hand reiken en vooral gezond proberen te blijven, dat is voor hem het voornaamste. Binnenkort hoopt hij weer te kunnen reizen en op ontdekking uit te gaan.[n]