Afbeelding
Foto: Shutterstock

OUD GASTEL - Een 38-jarige inwoonster van Oud Gastel, die liever niet met haar naam in de krant wil, is ondanks haar alertheid ook slachtoffer geworden van een cyber-crimineel. Ze werd op hele slinkse wijze opgelicht toen ze via Marktplaats tickets voor de Efteling wilde kopen.


"Ik wilde met mijn gezin naar de Efteling en kocht drie kaartjes op Marktplaats. De verkoper had sinds twaalf jaar een account dus daarmee ging ik ervan uit dat het in orde was. Ik gaf hem op zijn verzoek mijn nummer zodat hij een betaalverzoek kon sturen via Whatsapp. Zijn profielfoto oogde betrouwbaar dus ik betaalde de kaarten, maar die werden niet opgestuurd. Toen ik vroeg waar de kaarten bleven, zei hij dat het geld nog niet binnen was. Hij stelde voor om een foto van mijn id en bankpas te sturen en dat hij dan de kaarten wel wilde versturen. Op dat moment wist ik dat ik was opgelicht. Daarna was het telefoonnummer onbereikbaar en later helemaal uit de lucht. Ik belde de bank, maar die kon niks doen omdat het met een betaalverzoek was gegaan. Uit onderzoek bleek dat ik met mijn betaling via dat betaalverzoek geen betaling rechtstreeks aan hem deed maar Playstationvouchers t.w.v. 60 euro had gekocht en die voucher werd rechtstreeks naar hem gemaild. Misschien gebruikte de dader die voucher zelf of verkocht hij die door. Natuurlijk heb ik aangifte gedaan, maar mijn geld was ik kwijt. Evenals het vertrouwen in Markplaats-aankopen. Ik koop nu alleen nog dingen als ik ze zelf op kan halen."

Navraag bij de gemeente Halderberge leert dat er relatief weinig meldingen in Halderberge worden gedaan. Toch wil de gemeente voorkomen dat meer inwoners slachtoffer worden van cybercrime. "We organiseren, buiten corona-tijd, bijeenkomsten voor doelgroepen om de bewustwording te vergroten. Als er meldingen binnen komen, adviseren wij altijd aangifte te doen.", aldus een woordvoerder. "En verder zeggen wij altijd: bij twijfel, niet doen! Klik niet op een link die je niet vertrouwt, beantwoord geen mailtje wat je niet vertrouwt en deel niet zomaar persoonlijke gegevens. Vertrouw je het niet, meld het dan bij de politie." [n]