Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Jan Tax: vakbondsman in hart en nieren

OUDENBOSCH - Op maandag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De komende weken zetten we de zeven gedecoreerden in onze gemeente, allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, in het zonnetje. Deze week aandacht voor Jan Tax (77).


DOOR JOHAN WAGENMAKERS


“Onze schoonzoon Corné had zogenaamd een fotosessie gewonnen en kwam mijn vrouw Nel en mij die maandagochtend ophalen,” vertelt Jan, geboren in Klein-Zundert en sinds 1966 woonachtig in Oudenbosch. De fotoshoot zou namelijk plaatsvinden in de tuin bij zoon Ronald, waar ook de rest van de familie bijeen gekomen was. “Zaten we goed en wel in de tuin, kwam de burgemeester om de hoek kijken. Het was een hele verrassing en met de onderscheiding ben ik erg blij. Toch had ik vooraf wel even gedacht of die hele fotosessie niet voor iets anders was,” lacht hij. “Als iemand een lintje verdiend heeft, is Jan het wel,” merkt Nel op, die zelf ook niet op de hoogte was. “Hij heeft er wat uren inzitten, was veel weg en is altijd bezig.”


Bondswerk

Het lintje heeft Jan voornamelijk te danken aan zijn grote verdiensten voor vakbond FNV en zijn voorlopers, waarvan hij al 62 jaar lid is. “Op mijn vijftiende werkte ik bij Molenschot in Breda en ben ik lid geworden. Ik dacht ze nog weleens een keer nodig te hebben.” Als vrijwilliger, instructeur en mentor van de Belastingservice FNV heeft Jan vanaf 1972 vele mensen in de omgeving bijgestaan met het invullen van de vaak complexe belastingpapieren. “Van de bond uit heb ik de sociale school in Oudenbosch gedaan en ben ik in de avonduren belastingrecht gaan volgen. Dit boeide me namelijk wel. Later werd er aan mij gevraagd om te helpen met de belastingformulieren. Destijds moest je zelf alles nog uitrekenen met je rekenmachientje.” Om op de hoogte te blijven van de fiscale wetgeving heeft Jan tevens jaarlijks scholing gevolgd. Naast de Belastingservice heeft Jan nog vele functies en taken binnen de FNV bekleed, zoals penningmeester, coördinator ledenservice en lid van diverse werkgroepen. Zijn vele vakbondswerk kwam ook van pas als werknemer van Shell. Jan is opgeleid tot onderhoudsmonteur en pijpfitter en heeft vele werkgevers gehad. “Bij Shell heb ik het langste gewerkt. Door vakbondsledenvergaderingen te bezoeken ben ik in allerlei kadergroepen van Shell terecht gekomen. Ik was nog al eens op pad in die tijd. In 1979 hebben we nog gestaakt voor een vijfploegendienst.” Het vakbondskaderwerk voor Shell stopte, omdat Jan al met 50 jaar met vervroegd pensioen kon. “Er was een reorganisatie, er moesten mensen uit en ik voldeed aan de criteria.”

Politiek

Ook de politiek heeft zijn interesse. “Als lid van de PvdA kwam ik in het bestuur van afdeling Oudenbosch terecht en ben daar, na het samengaan tot PvdA Halderberge, nog steeds penningmeester van.” Jan was tevens intensief betrokken bij de oprichting van Progressief Halderberge, waarvan hij tot eind vorig jaar de financiële zaken bijhield. Daarnaast was hij de afgelopen tien jaar lid en penningmeester van de WMO Raad Halderberge. Momenteel maakt Jan binnen de FNV nog steeds deel uit van de werkgroep Politieke Beïnvloeding en als mentor van de Belastingservice. “Hoewel ik wel een stapje heb teruggedaan, stop ik voorlopig nog niet hoor. Ik ben graag bezig en blijf ook de politiek op de voet volgen.”[n]