Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Multifunctioneel waterplein geopend

OUDENBOSCH - Het voormalige basketbalveldje aan de Burgemeester van der Drieslaan in de wijk Velletri is de afgelopen maanden omgetoverd tot een multifunctioneel waterplein. Op woensdag 19 mei, tijdens de Week van Ons Water, is het nieuwe plein officieel geopend. Wethouder Jan Mollen, namens de gemeente en omwonende Wim Blommerde, namens de werkgroep, onthulden daartoe samen een welkom- en spelregelbord.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS


Het basketbalveldje was dringend aan renovatie toe. Door een noodzakelijke waterberging te combineren met groen, spel en verblijf is een waterplein met multifunctioneel gebruik ontstaan. Zo’n klimaatbestendige buitenruimte is de eerste in Halderberge. Men kan er heerlijk in spelen en verblijven en bij extreme regenval dient het tevens als waterbuffer. De waterberging heeft een gedeeltelijk verdiepte ligging, waar het aangenaam toeven is. De hoogte van het water en de hoeveelheid kubieke meter is eenvoudig af te lezen van stalen strippen die in een van de openingen van het plein aangebracht zijn. Zo zit er bij een waterstand van 90 centimeter maar liefst 350m3 in het bassin. Het is een plein geworden, waar volop gespeeld en verbleven kan worden. Om de link met het vroegere plein te houden is een basketbalpaal geplaatst. In de winter is er tevens de mogelijkheid om er een ijsbaan van te maken!


Win-win

“Er lag een opgave vanuit vakgroep riolering om meer waterberging te creëren in de wijk Velletri en de kans op wateroverlast verder te verkleinen. Tegelijkertijd was de wens aanwezig om het basketbalplein aan te pakken en er een aantrekkelijke plek van te maken,” licht de wethouder toe. “Door dit samen te voegen is een win-win situatie ontstaan. Gekozen is voor een combinatie tussen spel en groen. Als gemeente zijn we blij met dit opgeleverde project, wat inderdaad veel meer is dan alleen water opvangen.” In zijn praatje roemde Mollen tevens de goede samenwerking met de werkgroep omwonenden. “Samen met de mensen van Waterpoort en de architect, is daarbij een heel mooi proces doorlopen.”


Eyecather

Reinier Gerritsen van Stads- en landschapsontwerp Topia, verantwoordelijk voor het ontwerp: “met de bewoners en de gemeente hebben we een plan gemaakt, waarbij uiteindelijk uit twee varianten gekozen kon worden. Vrijwel iedereen was er van overtuigd dat het dit model moest worden, omdat hier meer gebruiksmogelijkheden in zitten.” Vestigingsmanager Robin Castelijn van uitvoerder Krinkels BV uit Wouw is trots op het mooie ontwerp en dankt de gemeente voor het gestelde vertrouwen. “Ik woon zelf in Oudenbosch en ben verheugd om in mijn eigen dorp zoiets te mogen neerleggen. Het was een hele uitdaging om alles op maat volgens tekening erin te krijgen, maar het resultaat mag er zijn. Het is zeker een eyecatcher geworden ja. In het najaar gaan we samen met de bewoners verder aanplanten,” laat hij weten.


Woningwaarde

Wim Reijnhout woont aan het plein en heeft in het eerste stadium zijn inbreng gehad. "Bij de tweede fase was ik helaas verhinderd. Ik woon daar op de hoek en heb de voortgang van het project dagelijks in de gaten kunnen houden. Ik ben er blij mee, het is echt een vooruitgang. De wijk is er op vooruit gegaan. Er zei al iemand tegen mij dat de waarde van onze woningen hiermee omhoog gegaan is,” lacht hij.[n]