Statushouders voortaan verdeeld over alle kernen, Oudenbosch krijgt sowieso de helft

HALDERBERGE - Statushouders die in Halderberge komen wonen, worden voortaan verdeeld over de kernen. Voorheen kwam het merendeel vooral in Oudenbosch terecht, maar dat beleid wordt aangepast. Ook als dat betekent dat Halderberge niet (snel genoeg) aan de taakstelling vanuit het rijk kan voldoen. "Vanwege het aantal beschikbare sociale huurwoningen in Oudenbosch, komen er verhoudingsgewijs veel statushouders daar te wonen", zegt wethouder Thomas Melisse. "De afspraak is nu dat maximaal de helft van de statushouders in Oudenbosch een woning krijgt, de andere helft krijgt een huis in een van de andere vier kernen."

DOOR VERA DE GEUS


De gemeente Halderberge en woningstichting Woonkwartier zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) binnen de gemeente. Vanuit het rijk is er de komende tijd een huisvestingsopgave voor Halderberge van 19 statushouders per half jaar. In principe moet een statushouder, als hij toegewezen is aan Halderberge, binnen tien weken voorzien zijn van een woning.


Leefbaarheid

"De laatste jaren was het in de praktijk zo dat de meeste statushouders een woning in Oudenbosch kregen. Reden hiervan is simpelweg dat daar meer sociale huurwoningen beschikbaar zijn en dus ook vaker vrijkomen", zegt wethouder Thomas Melisse. "Dat is voor de leefbaarheid in een wijk en ook de integratie niet altijd bevorderlijk en daarom gaan we de taakstelling voor 2021 en 2022 anders indelen. Dat betekent dat maximaal vijftig procent van het aantal statushouders in Oudenbosch gaat wonen. De andere helft gaat naar de andere vier dorpen."


Doorstroomlocaties

Volgens de wethouder kan dit betekenen dat Halderberge haar taakstelling niet (helemaal of op tijd) gaat halen. "Dat is dan maar zo", reageert Melisse. "We vinden het belangrijker om aan de wens van de inwoners van Oudenbosch te voldoen, dan het beste jongetje van de klas te zijn waar het gaat om het voldoen aan de huisvestingsopgave. Natuurlijk stellen we de provincie hiervan op de hoogte." Om ervoor te zorgen dat de huisvestingsopdracht niet helemaal stil komt te liggen en statushouders niet onnodig lang in een AZC hoeven te verblijven, kiest Halderberge voor doorstroomlocaties. Huizen waar statushouders tijdelijk kunnen verblijven, totdat er een woning in Hoeven, Oud Gastel, Bosschenhoofd of Stampersgat vrij is gekomen.


Sociale huurwoningen

Volgens Melisse heeft deze beleidskeuze niet alleen voordelen op het gebied van een evenredige verdeling van statushouders over Halderberge. "Sowieso gaan we inzetten op meer sociale huurwoningen, maar hiervan profiteren ook reguliere woningzoekenden en kwetsbare personen die niet voor urgentie in aanmerking komen zoals jongeren en echtscheiders) maar wel met enige nood op zoek zijn naar een woonruimte. Er worden immers minder huurwoningen ingezet in Oudenbosch voor statushouders en daarmee komen er mee en sneller huizen vrij."


'Ook woningzoekers zonder urgentie
profiteren hiervan'


Taak

Halderberge moest het eerste half jaar van 2020 10 statushouders van een permanente woning voorzien. Voor de tweede helft van dat jaar waren dat er 12. Daarnaast moet Halderberge 12 statushouders extra bovenop de taakstelling huisvesten, om de achterstand van de voorgaande jaren in te lopen. In totaal bedroeg het aantal te huisvesten statushouders in 2020 dus 24 waarvan er 23 een woning hebben gekregen. [n]