Afbeelding

HALDERBERGE - Wie bij schoolpleinen nog denkt aan een grijs betegeld plein, die heeft het mis! Scholen zetten steeds meer in op het 'groene schoolplein' met moestuinen, buitenlokalen en blote voeten paden. Ook op de Halderbergse scholen zie je volop groene schoolpleinen!

“Sinds 2019 hebben wij een groot, groen plein bij onze school,” zegt onderwijzeres Sannah Takx van basisschool De Klinkert in Oudenbosch. “Een groen schoolplein is belangrijk voor kinderen. Groen heeft namelijk een positief effect op de gezondheid en het welzijn van kinderen.”

"Buitenspelen in de natuur is waardevol voor de ontwikkeling van kinderen," zegt Sannah. "Daarom is een natuurlijk en avontuurlijk speelpark aangelegd. Bij de lokalen die grenzen aan het schoolplein zijn tevens schooltuintjes aangelegd. Hier worden regelmatig zaadjes gezaaid en plantjes geplant. De kinderen zijn actief betrokken bij het proces. Ze leren hier over de natuur, maar ook samenwerken en plannen. De reacties van de kinderen zijn heel positief. Daarnaast hebben we tijdens de nationale boomplantdag fruitbomen geplaatst. Wanneer de bomen fruit gaan geven verhoogt dat het eten van vers fruit en het zelf plukken is leuk om te doen. Ze leren door buiten avonturen te beleven hun grenzen te verleggen en samen te werken. Het natuurlijk speelmateriaal prikkelt de fantasie. Daarbij geldt: hoe uitdagender de speelruimte, hoe meer vaardigheden een kind zich letterlijk spelenderwijs eigen maakt. Het spelen in een uitdagende buitenspeelruimte combineren we met lesgeven. Zo organiseren wij buitenlesdagen met taalloopspellen, een tikspel met rekensommen en een spellingsestafette. Op ons schoolplein staat ook een echte winkel. Hiermee kunnen de kinderen de geleerde vaardigheden in de praktijk brengen.”